Citat:
Prvobitno poslao korisnik monikami
Lazu te i mazu te super si, super ti ide, evo samo sto te nismo zaposlili i posle nista.
|
To ti je klasican primer anglosaksonske kulture. Tako je i u USA. Na to prosto oguglas.
Citat:
Prvobitno poslao korisnik monikami
Kako sam ja razumela CNA je kurs od 6-8 nedelja. Helsefagarbeider u Norvesku je redovna trogodisnja srednja skola. Opis posla je mozda slican ali nivo nikako nije. Ja bi vise uporedila CNA sa pleie asistentom. Za taj posao ne trebaju kvalifikacije, ali u Oslo traze polozeni jezik. Nikada ne objavljuju oglase za ovaj posao vec se uvek dobija preko veze.
Sama cinjenica da nikada u zivotu necu ukljuciti infuziju, necu ubosti venu i slicno me uzasava Vecinu prosecnih stranaca pocne i zavrsi u starackom domu. To je super ako ti je socijalna sigurnost na prvo mesto. Ali ja sam vise za neku dinamiku
|
CNA jeste kurs od 4-8 nedelja, ali moras da imas zavrsenu srednju da bi ga upisao

znaci ne trogodisnja srednja nega cela srednja (sto je ovde ekvivalent nase gimnazije) pa tek onda ides za bolnicara.
Pazi, i ovde je LPN kadar koji radi u "Long Term Care". Tu spadaju Assisted Living Facilities (staracki dom) i Nursing Homes (ovde vec ima svakakve patologije ali gerijatrija predominantno). LPN zaposljavaju i po Rehab Centers. E tu je vec dinamicnije i nije depresivno kao na gerijatriji ili demenciji... Ta prica da sto pre zavrsis nesto ne bi li upao na dinamicno radno mesto ni ovde ne prolazi. Ja sam recimo jednu nedelju na Rehab Unit-u, sledece na Cardiac Unit-u i tako naizmenicno. Da je dinamicnije od gerijatrije - jeste. Da se "bode vena" cesto - bode se... Ali je i posla i papirologije daleko vise.. Ako hoces da radis u ER ili OR za to vec treba BSN, a to su pune 4 godine skole ako ides direktno. Ako ides korak po korak to je bar 5-6 godina.
Zaboravi na to da smo u Srbiji boli venu sa 18 jer to na zapadu ne ide tako. To sto imas 26 apsolutno ne znaci da si pred penzijom, ceo zivot je pred tobom, po zapadu se ljudi skoluju ceo zivot i to ovde nije bauk kao sto je na Balkanu kad te gledaju popreko na faxu kad se pojavi neki zakasneli student. Ovde je zdravstvo stavljeno na jedan mnogo visi nivo i jednostavno se pomiris sa tim. Ja imam skoro 32 i ne secam se da sam imao vise od 6 meseci pauze izmedju raznoraznih skola kurseva, a u US sam dosao kao stomatolog... I na sve ovo sledece godine planiram da upisem medicinski fax - sve iz pocetka. To sto cu Boze zdravlja imati skoro 40 kad zavrsim specijalizaciju apsolutno me ne interesuje. U Srbiji do 40-te bih stajao na istom mestu gde sam bio sa 27 kad sam zapalio preko bare...
Sta je poenta. Ja se i dan danas zapitam da li je Norveska mogla biti bolja varijanta. Tamo sam trebao da dodjem da radim kao bolnicar za prvo vreme, ali mi je receno da posto vec imam fax relativno brzo posle Bergens-a mogu da ispolazem razliku i postanem "sykepleier" (Registered Nurse). Koliko se to u Norge razlikuje (i da li se razlikuje) od mesta do mesta to ne znam. Oslo definitivno nije bio u igri jer mi je receno da je jos tad bio prebukiran. Meni su sledovali Narvik ili Tromso (Trumze), mozda je gore lakse jer niko nece da ide

Proucio sam ja to bio, recimo nekih 6 meseci do godinu dana bi uzelo za razliku. Pazi, to je ekvivalent americkog BSN-a koji bi ja u Norveskoj dobio za oko godinu dana jer bi mi priznali gomilu strucnih ispita sa faxa (interna, hirurgija, derma, neuro, psihijatrija, infektivne, ORL, i sve one opste medicinske predmete od anatomije pa do patofize i farmakologije). E u USA ti priznaju samo par stvari, ako i toliko pa ti guli ponovo iznova. Za LPN nisu hteli da mi priznaju farmakologiju sa faksa (a u pitanju je dvosemestralni ispit) jer je zaBoga proslo bilo vise od 5 godina od momenta polaganja. Farmakologiju sam slusao ponovo - kurs od 5 nedelja - jednom nedeljno pa ti meni reci da su oni nesto naucili za tih 5 dana farmakologije, no 'ajd.
Ponovo, vas dvoje bez papira, pa ti jos i u skolu... LPN jeste godinu dana, ali dok ti zavrsis CNA, pa ima i tu par prerequisites, pa kad zavrsis Exit Exam, pa drzavni pa papirologija dok ti izdaju licencu... Stavi na papir dve godine... Puno je to za nekog ko nema papire, mora u skolu a da pri tom i egzistira ovde.
Da sam na tvom mestu, ne da se ne bih dvoumio nego bih gledao kako da se sto lakse uvucem u skolu za sykepleier pa makar to bilo i gore u Kirkenes-u. Zavrsis to i Bog da te vidi. Drzavljanstvo se dobija automatski posle 7 godina i ne moras da se bacas oko sredjivanja papira... A sa Norveskim drzavljanstvom ti je prolaz mnogo laksi nego sa srpskim ili makedonskim ako i tad jos budes zelela da se selis...