Hvala, Magelan. Na nesto poput ovog sam mislila kad sam ti postavila pitanje:
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bockyman
магелан, за најбољи скор, потребна је потрошња до 20% од лимита на картици, и не мање од 1% (значи, жвака не завршава посао).
и није проблем увек исплатити цео дуг на картици, ја увек тако радим... и свима бих тако препоручио, све платити на време и у целости. ја колико видим, мени се кредитна историја води од првог плаћеног рачуна за гас, после тога ми је дошла прва кредитна картица.
|
Nekako mi je tesko da poverujem (a ta prica se ovde provlaci precesto) da je za dobar kreditni skor bolje biti duzan (izmirivati samo deo duga po kartici svakog meseca, a na ostatak placati kamatu) nego svoje dugove u celosti vracati na vreme. Iz nekih postova se izvlaci ovakav zakljucak (bolje je biti duzan), a iz nekih, pak, drugaciji: vazno je koristiti kreditnu karticu i redovno otplacivati dugove po istoj - jos bolje ako je isplata u celosti (sto je, meni licno, logicnije). No, ne znaci da se moja evropska logika poklapa sa USA credit score logikom. U svakom slucaju, ne uspevam iz postova sa ove teme (svih do sada napisanih) da izvucem zakljucak, prilicno su kontradiktorni.
Za tarifu za odrzavanje kartica sam pitala jer nisam sigurna koliko se, zarad bildovanja kreditnog skora, isplati placanje te tarife za (potpuno nepotrebno) posedovanje vise kreditnih kartica. (Da ne govorim o glavobolji prilikom pracenja po kojoj smo koliko duzni.)
Da uprostim: zar ne moze taj skor da se dovede na prihvatljiv nivo posedovanjem samo jedne kreditne kartice, koja ce se koristiti za placanje svega sto kupujemo, te izmirivanjem celog duga na mesecnom nivou?