View Single Post
Staro 12.02.2014, 12:45
loreley loreley je offline
Drug član

Datum prijave: 04.09.2013
Nepromenjeno

Hvala, Simo, na detaljnim objasnjenjima potkrepljenim preciznim informacijama. Sad je malo jasnije kako stvari funkcionisu i na koji nacin su medjusobno povezane. Takodje je jasno da obican smrtnik nema sanse da samostalno upravlja svim parametrima koji izgradjuju kreditni skor, nego samo ovim "uopstenim" koje si naveo.

Medjutim, ono sto mene sve vreme zbunjuje, to su odredjene kontradiktornosti koje se pojavljuju u svakoj prici o tome kako nesto u USA funkcionise. Kao npr. ovo:

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sima Prikaz poruke
Svaki put kada se prijavis za kredit ili kreditnu karticu to se belezi na kreditnom birou. Dosta provera kreditne istorije je znak da svoje prihode pokusavas da zamenis kreditima i to je los znak za kreditore.
VS

Citat:
Kreditori zele da vide više kreditnih kartica na kreditnom izveštaju, jer su u stanju da ih koriste da bolje odrede tvoju sposobnost da upravljas svojom potrošnjom.
Dakle, koji je, po tvom misljenju, optimalan broj kreditnih kartica koje pojedinac treba da poseduje kako bi iz kombinacije ova dva parametra izvukao maksimalnu korist za sebe?

Citat:
Meni samo nije jasan motiv takvih pitanja—sta vi kao zelite da se preselite u napredniji sistem ali da se ne potrudite malo da shvatite kako taj sistem funkcionise? Lakse je da se drzite starih, losih navika, nego da naucite i primenite nesto novo? Zato tamo i niste imali novca i hocete da pobegnete ovde, zasto—da bi ste nastavili po starom?
Hm, iz moje perspektive, svako ko se interesuje i postavlja pitanja cini to upravo trudeci se da shvati "kako taj sistem funkcionise". Sto automatski znaci i da vec zna da on funkcionise drugacije nego kod nas, te da ima volju i zelju da mu se na najbolji nacin prilagodi. Ko ne zeli da shvati, taj ne pita nista, nego radi po svom. A moras priznati da taj sistem funkcionise ipak veoma veoma razlicito nego kod nas (i u Evropi uopste) te je sasvim logicno da je potrebno dosta vremena i truda (i zapitkivanja) da bi se na kraju doslo do sustine. A prilikom odgovaranja na tudja pitanja treba uzeti u obzir i to da se za odlazak u USA ne interesuju samo oni koji ovde nemaju novca i zele odavde "da pobegnu" iz iskljucivo materijalnih razloga.

Takodje, razliciti ljudi razlicito shvataju taj isti sistem, i otuda razlicita tumacenja istih stvari. U svoje ime mogu da kazem da sam, pazljivo iscitavajuci svaku temu na ovom forumu koja me interesuje, naisla na dosta razlicitih infromacija (da ne govorimo o tome da nemam uvid u relevantnost svih izvora tih informacija - ipak je ovo virtuelni svet ), te se, hvala na razumevanju , trudim da ih, postavljanjem novih pitanja, sebi razjasnim.

Tvoje taksativno nabrajanje parametara koji uticu na kreditni skor i postavljanje grafikona bilo je u tom smislu vrlo korisno, te se jos jednom zahvaljujem.
Reply With Quote