View Single Post
Staro 19.02.2014, 16:47
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Skola u koju ide moj sin ima "enrollment fee" od $125, ono sto bi mi verovatno nazvali "porez za budale", tek da od svake porodice uzmu malo para, da se nadje za tokom godine. Nominalno je skolovanje besplatno, ali je ovo verovatno dogovoreno na nivou skolskog distrikta kao deo prihoda svih skola (dve osnovne, jedna intermediate i jedna srednja). Pored toga, mame koje su aktivne u PTO (Parents - Teacher Organization) se redovno nacrtaju ispred vrata i ubiru porez po principu 5+5+5, sto ce reci od svakoga po $15. Od toga se finansiraju neke njihove aktivnosti, a pre svega organizovanje klope za ucitelje kada imaju Teacher Conference tri puta godisnje, plus sitni pokloni zahvalnosti i sl.. Upravo pomenute PTO mame su siva eminencija skole, petljaju se u sve i treba ih se ili dobro cuvati ili biti dobar sa njima.
Klopa nije besplatna vec je po nekim sombolicnim cenama. Mi mu za sada spremamo sta ce da jede, jer je izbor u kafeteriji uglavnom sveden na hot-dog, picu, pastu ili nesto podjednako zdravo i hranljivo.
I mi izbegavamo najveci broj akcija za prikupljanje novca kao sto su te pasta vecere i sl., ili donacije za ovo ili ono, ali po nekada, posebno kada se organizuje Book Fair u skoli i sva deca idu sa uciteljem da vide sta ima novo od izlozenih knjiga i da kupe neku, ne mozes da ga ostavis da visi, mora i on da se ucipi kao i ostali vrsnjaci.
Sto se tice sportskih i drugih aktivnosti, to sve zavisi gde zivis i koliko dobro je organizovan Recreational Department za tu zajednicu. Nas je vrlo aktivan, hvala im na tome, preko leta obezbedjuju jako povoljno cuvanje dece kad nema skole, plus gomila besplatnih ili vrlo pristupacnih kurseva (jedna cena ako si rezident, druga ako si van mesta), plus sportske aktivnosti preko godine. Kod nas je moguce trenirati rekreativno kosarku i fudbal do kraja srednje skole, ali, kazem, to verovatno varira od mesta do mesta i treba se raspitati. Kada se uporedi sa onim na sta smo navikli u zavicaju, prosto je neverovatno koliko mogucnosti za rekreaciju svake vrste ti stoji na raspolaganju ovde, samo ako malo procunjas i raspitas se.

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote