View Single Post
Staro 10.03.2014, 12:49
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dzordz Prikaz poruke
Znas kako moje iskustvo je da je u IT fakultet samo pocetak ucenja. Uzmi ono sto ti se najvise svidja jer kako god okrenes moraces da ucis non stop.

Dodatno dolazi do moguce promene u celom konceptu racunarskih mreza i iako nece izumreti kao takve SDN (software defined networking) se ocekuje da bude jako velika stvar. Za SDN ce trebati i znanje mreza i programiranje.
A za rad u IT support-u i odrzavanju mreza treba da si "service oriented person", da imas dobre zivce i slicno. Gde god da radim, postoje ljudi koji su vecito besni na IT support i sta god da ovi radili, ne mogu uvek postici da urade u tom momentu kad masa nekih ljudi to ocekuje, o cemu god da se radilo. I cesto ce biti omrazeni u ocima mnogih. Oni sto rade iza kulisa obicno bolje prolaze sto se toga tice. Ko nikad nije formatirao ijedan kompjuter u zivotu niti podesio da stampa ni na jednom stampacu npr, taj nema blage veze koliko to nekad moze da potraje. Dodaj npr 30 kompjutera na istom mestu pa ce ti biti jasno. Neki imaju sindrom grandioznosti pa misle da su svima najvazniji kao sto su sebi pa ako im se nesto ne uradi sad ili odmah, neko ne radi dobro svoj posao. A sto se tice IT pogotovu to "technology" - pre mi se cini da je ovaj smer gde imas naziv "informatika". To je vezano za hardver kako ga postavis, povezes, kako radi, kako se koriste vec postojece stvari. Tehnologija u SAD je vezana za one poslove koji koriste vec razvijene stvari. Sto bi ovi ovde reklo - za onog ko voli "hands on", prakticno, konkretno. A za one koji vole da razvijaju nove stvari, koji su vise kreativni, vole da rade individualno, i nisu toliko "service oriented" persone u smislu da svaki dan jure tamo vamo po necijim zahtevima, za njih je pre ovo gde imas rec "racunarstvo". Meni se cini da je ovo drugo bolje placeno i da to manje ljudi zna uspesno da radi jer prvi posao cesto spada u domen tehnicara mada ga cesto zovu "engineer" - njima to engineer bude cesto "onaj koji se razume da postavi i popravi neku opremu". Npr. kod mene na poslu prva grupacija se posmatra kao servisna grupa, nevidljivi ljudi a ova druga grupacija programera obicno moze da radi npr "modelling & simulation" i neki od njih imaju ogromantne plate. Npr. ko radi u CAVE okruzenju, da razvija aplikacije koje rade uz neki hardvare (tipa autonomna vozila i slicno) cula sam za neke imaju super plate, bolje nego IT support definitvno. Plus naravno svi oni koji rade u razvoju aplikacija, to je druga prica.

Ali sad, na svakom poslu moze biti drugacije... Nek neko drugi iznese svoja iskustva.
Reply With Quote