Minimalna satnica u Kaliforniji je $8.00 - prekovremeno posle 40 sati se placa 150 odsto i rad na praznike 200%. Ovo otprilike znaci da ako ne radite puno radno vreme, a odradite prekovremeno ako ne dostignete 40 sati to vam nece biti placeno. Ja nemam prekovremeno tako cesto ali i kad imam odlucim se da to zamenim za slobodno vreme jer mi uvek treba za nesto - odlazak kod zubara, ili ocnog i slicno. Ja sam na salary, ali sam non-exempt sto znaci da mi se placa prekovremeno a postoje exempt pozicije sto znaci da je sve jedno da li radite 30 ili 60 sati isto ste placeni dokle god zavrsite sve sto treba. Nekako imam osecaj da su to uglavnom executive pozicije. Znam da su sa minimalcem uglavnom placeni oni koji imaju i tip (baksis) i nekvalifikovani radnici. Da li moze ovde da se zivi na minimumu - tesko. Porodice na minimalcu koriste razne vidove pomoci i prezivljavaju od meseca do meseca... verujem da bi se svako od njih odrekao bilo kakve pomoci kad bi samo mogao da ima normalne prihode. I sto se tice zarada uvek postoji neka zackoljica - ja znam da u nekoj drugoj firmi mogu da dobijem i do $7K vecu platu godisnje. However, onda necu voziti samo dve milje do posla, necu moci da skoknem kuci na rucak, necu imati za seficu razvedenu, otkacenu otkacenu osobu koja kao i ja misli da su Michael Phelps i Keanu Reeves hot and sexy, i seficu koja nije pusac pa prevrce oci kad izadjem na pauzu, verovatno necu imati 12 dana slobodno za Bozic i necu bti u situaciji da pozovem i da kazem da sam sva u bedaku i da hocu da radim od kuce, necu moci da uzimam odmore nenajavljeno i da kazem da moram da izadjem ranije jer palim na koncert Tine Turner. Verovatno necu imati bonus cetiri puta godisnje plus Bozicni bonus. neke stvari se ne mere novcem - ja znam da cu za par godina promeniti posao ali ce to verovatno biti jedan od tuznijih dana... i tako. Ako nekog zanima prosek plata u odnosu na skolsku spremu i iskustvo i deo grada u Los Angeles, neka se javi.
|