View Single Post
Staro 13.10.2008, 16:23
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Lemon law postoji u svakoj od drzava i razlikuje se od jedne do druge, i naravno postoji i Federal Lemon Law. Sad, to se tako zove ali se vise tretira kao guide jer nijedan slucaj striktno ne zapadne da je kao iz knjige. Odnosi se i na nove i na stare aute, ali se primenjuje uglavnom na polovne. Neke drzave imaju limit za primenu kao na primer da auto ima manje od 100 hiljada milja, ali su kupci i nakon toga zasticeni sa Consumer Act. Znaci ako je teska prevara, necete biti osteceni. E sad, posto je u vecini sporova nadlezan small claim court treba znati nekoliko stvari (up to $7500 in CA, u drugim states $2500-$5500) – sudovi imaju reasonable approach ili sto bi se reklo ako zbog svojih gluposti pogresno potrosis novce tu ti niko ne moze pomoci. Nekoliko stvari je vrlo bitno da se ispostuje ako privatno kupujete retko ko ce vam dati warranty (craigslist, ebay). Znaci – obavezno se proveri da li je title u redu, da se VIN broj poklapa. Istorija auta se moze proveriti ali imajte u vidu da stete ispod 1000 dolara niko nije duzan da prijavi u DMV. Kad kupujete auto, dajte ekstra 100 dolara i odvezite auto kod bilo kog mehanicara na dijagnozu – nisu uzalud potroseni novci (to ce svaki sudija da vas pita zasto tako nesto niste uradili. Ako iz nekakvog razloga to ne uradite a auto je u ozbiljnom defektu i nije ono sto vam je prodavac rekao (non-intentional misrepresentation, non-disclosure) da bi ste dokazali da je prodavac odgovoran treba vam napismeno izjava od mehanicara sta konkretno nije u redu i estimate u suprotnom ne mozete da verifikujete na sudu. Takodje da bi se presudilo u vasu korist, treba dati priliku prodavcu bar dva puta da ispravi problem. Ako imate dovoljno dokaza, contract ce biti void, vi vracate auto, vraca vam se novac. Svaka comunikacija treba de evidentira (dan razgovora, o cemu se razgovaralo itd) Ja se nadam da vam ovo nece zatrebati ikad lol Inace, ja nevidjeno pametne stvari pokupim iz People’s Court with Judge Marilyn Milian (pomogne dosta u zivotu)... Pa onda kad sam jednom DirecTV supervisoru izdeklamovala odluke suda o njihovom fine print i arbitration i da kao ne mogu da ih tuzim jer sam tako potpisala, i kad sam pocela da citiram kodove o advertisement da vidis kako stize sledeci dan ispravan dvr i besplatan service lol