Citat:
Prvobitno poslao korisnik macodlak
Šta je potrebno ponijeti na intervju kada je brak sklopljen pred sam intervju? Koliko sam svatio nema vremena za slati papire ponovo poštom u Kentaki nego se sve nosi sa sobom na intervju, takođe potrebno je kontaktirati ambasadu i objasniti im da je došlo do sklapanja braka i da će na intervju doći dvoje i sl. Šta bi još trebali znati mi koji smo u takvoj situaciji.
Potrebna dokumenta, molim dopišite ako nešto nedostaje - P.S. ja sam iz BIH
- DSP-122 (dobitnik DV)
- DS-230 (dobitnik DV i drugi supružnik)
- Školovanje (Potrebo je svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi 8 razreda, svjedočanstva za I, II, III, IV razred srednje škole, Diploma o završenoj srednjoj školi, da li je obavezna Diploma o završenom fakultetu ako ga je neko završio ili je dovoljno onih 12 godina školovanja...)
- Pasoš (muž, žena)
- Fotografije po dve (muž, žena)
- Rodni list (muž, žena)
- Vjenčani list (da li trebaju dva ili jedan primjerak  )
- Policijsko uvjerenje o nekažnjavanju - Police Records (muž i žena - - - gdje se vadi, koliko se čeka i koja je cijena --- BIH)
- Sudski i zatvorski dosijeji - Court and Prison Records (muž i žena - - - gdje se vadi, koliko se čeka i koja je cijena --- BIH)
- Dokumenti o služenju vojske (muž i žena ??? šta je s onima koji nisu služili vojsku???)
- Pozivno pismo (Kada sam slao formulare nisam popunio polje gdje da pošalju GC i gdje ću biti. Sada sam se dogovorio sa rođacima od buduće žene da stavimo njihovu adresu i oni će nas dočekati. - Da li je potrebno pozivno pismo ili kako ga već zovemo? P.S. svadba je početkom juna  )
Ako je nešto netačno ili ako nešto treba dodati... Znate šta vam je činiti!!!
|
- školovanje: potrebna ti je samo zadnja diploma, odnosno diploma najvišeg stepena obrazovanja (kopija i original na uvid)
- vjenčani list: nama su naglasili da ponesemo dva vjenčana lista, obzirom da treba po jedan za svaki dosije (moj i od supruga)
- dok. o služenju vojnog roka: za suprugu ti naravno ne treba ništa, za sebe (ako nisi služio vojsku) trebalo bi da možeš dobiti potvrdu koja će reći upravo to
- policijsko uvjerenje o nekažnjavanju: vadi se u MUP-u, ispuniš zahtjev i čekaš 2-3 dana. Ako ti je mjesto rođenja u BiH, onda ide po mjestu rođenja, ako je van BiH, onda po mjestu prebivališta
- uvjerenje od suda da se protiv vas ne vodi krivični postupak: vadi se u okružnom sudu u mjestu prebivališta, također ispuniš zahtjev i čekaš nekoliko dana
Sad, mislim da su cijene za ova uvjerenja bile 10 i 15 KM, ali ne sjećam se koje je bilo koliko.
- pozivno pismo nije obavezno po spisku dokumenata, ali mislim da smo ga svi nosili. Nama su vratili na šalteru, nisu ni pogledali uz objašnjenje da nije potrebno, nekome su pak uzimali. Nama su uzeli potvrdu da je suprug odslužio vojni rok, a drugima su vraćali, tako da izgleda nema baš pravila šta će zadržati.

21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene

31.03.2014. Landed in Chicago