04.07.2014, 13:06
|
Drug član
|
|
Datum prijave: 11.11.2009
|
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik via
Hejde da ovdje sumiram ono što me zanima po pitanju dokumentacije koju nosimo. Dakle, nosimo sljedeće dokumente:
* međunarodni rodni listovi
* međunarodni vjenčani listovi
Da li ste ove dok. ovjeravali apostille pečatom, obzirom da na zvaničnim stranicama stoji da dok. mora biti ovjeren apostille da bi bio važeći u USA?
Dalje,
* diplome fakulteta
* diploma supplement (ja)
* spisak predmeta + ocjene (suprug)
* diplome srednjih škola + ocjene
Ovo prevedeno i ovjereno od sudskog tumača. E sad, da li je i ovdje potreban apostille pečat, koji u tom slučaju ide na originale ovih dok. pa onda sve na prevod ili kako?
Dalje, vezano za ispis iz škole. Stariji dječak ide u prvi razred, nisam još pitala šta i kakvu dokumentaciju dobija prilikom ispisa, ali pretpostavljam da i to treba prevesti. Na polugodištu su dobili samo opisne ocjene... i to?? Traže li nešto konkretno iz zemlje iz koje dijete dolazi prilikom upisa u školu, obzirom da je tek prvi razred u pitanju ili nosimo ono što imamo?
Također, vezano za background check, obzirom da kad dođemo tamo krećemo ispočetka i prije SSN-a nismo ni postojali nemamo ni background, da li je netko možda nosio prevedenu potvrdu o nekažnjavanju i sl. kao alternativu za početak?
Da li ste nosili ikakve preporuke od poslodavaca ovdje? Ja sam od strane direktora dobila slobodu da doslovce sama sastavim preporuke koje će on potpisati i bilo šta drugo što mi eventualno može pomoći mogu slobodno da tražim. Ima li svrhe uopše nositi tako nešto? Koliko tamo nekom poslodavcu znači to što me neki X direktor u Y firmi u BiH (za koju možda ne znaju ni da postoji) nahvalio, preporučio i sl.?
|
Cao Via,
sada kada ste sa one strane bare, da li mozes da nam kazes sta nam od svih navedenih dokumenata zapravo treba za normalno funkcionisanje u USA?
|