U iščekivanju broja kurirske pošiljke na sajtu usvisa-info, pišem vam jučerašnje iskustvo.
Bilo nas je dvoje juče na razgovoru, tj. ja za sebe i još jedan gospodin
Informaciju da ću imati intervju sam dobio krajem avgusta, znači skoro mesec dana da pripremim dokumentaciju, što sam umalo zeznuo sa uverenjem iz Mupa. Još jedan podsetnik svima u Srbiji koji su rođeni u drugom gradu, a žive u Beogradu, da na vreme podnesu zahtev jer se čeka od 5 do 7 dana. Čak i ako ste samo rođeni u tom nekom mestu, a od svog drugog meseca života živite u Beogradu, ne vredi da se objašnjavate sa službenicima u policiji. Srpska birokratija.
Intervju je bio zakazan za 8:30. Niti ja niti gospodin nismo bili na prvom spisku kada su prozivali, ali "domaćin" kako bih nazvao ljubaznog čoveka koji je čitao, nam je rekao da ne brinemo i da sačekamo jer stalno dobijaju dopune.. Tako da smo 10 minuta kasnije i mi bili prozvani.
Od dokumentacije sam imao svašta, od svih traženih uverenja, preko svih diploma i završenih škola, papira sa sajta u vezi sa lutrijom do koverte sa lekarskog.
Ništa nisam prevodio, niti sam kopije overavao, kako je i pomenuto ovde na forumu na više mesta.
I pazite sad - službenik u Ambasadi mi je uzeo samo
svedočanstva iz srednje škole, uverenja iz suda i mupa i neki papir iz koverte sa lekarskog, i dve fotografije. Znači, ništa nije zadržao od papira iz osnovne škole, sa fakulteta, sa sajta u vezi sa lutrijom, pa čak ni CD snimak pluća i jedan papir sa nalazom iz iste koverte. Priložio sam i svoj stari SSN, sobzirom da sam 2010. godine bio na Summer Work and Travel programu, međutim i to sam dobio nazad.
Službenik me je pitao više pitanja, i sva su ona više manje ovde već pominjana. Kada sam bio u Americi poslednji put, da li sam oženjen, čime se trenutno bavim, šta sam radio 2010. i za koga, da li imam već neke planove i ko je osoba koju sam naveo kao "podršku" nakon dolaska, s obzirom da nisam naveo adresu prilikom popunjavanja prijave u maju mesecu.
Otišao sam da platim vizu i dobio slobodno do 13:30, znači, sve isto kao i do sada.
Vratio se u dogovoreno vreme, ušao oko 14h, pet minuta kasnije davao otiske obe ruke, pa sačekao, pa otišao na još jedan šalter gde mi se obratila službenica na engleskom, malo smo proćaskali, pa sam ponovo dao otiske ali ovoga puta leve ruke, pročitao naglas dobijeni tekst i ostalo već znate ili pretpostavljate.
Sada čekam pasoš i paketić
Jesam imao tremu, i osećao sam se prilično nesigurno, al eto, još jedna potrvda da ako ste bili iskreni i ok tokom celog procesa, intervju je samo formalnost.