View Single Post
Staro 11.12.2014, 01:05
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Pa pazi, mozda niko nece praviti probleme kada se budu prijavljivali za drzavljanstvo, ali to JESTE public charge koji direktno ide iz mog dzepa i dzepa ostalih ljudi koji u Illinoisu RADE i PLACAJU state POREZ koji nije nimalo mali.

Ocito Via nisi dovoljno dugo u Illinoisu pa te jos uvek nije "opaucila" lepota poreskog sistema ovog state-a. Voleo bih da cujem tvoje misljenje za nekih par godina. A isto tako vidim trend da cekas da nesto napisem ne bi li krenula u "napad". Prvo, nema potrebe za tim. Drugo, kao sto jedan od forumasa davno rece - "ne diram te - ne diraj me".

@My Tweety
Igor je ostavio link sto se osiguranja tice. Imate na sajtu sve informacije o planovima koji su dostupni ovde u Illinoisu.
Vidi Megelan, sve do ovog ni jedan moj post nije bi napisan kao kontraodgovor na tvoje pisanje. Ali ovaj jeste. Ako netko na forumu postavi pitanje da li se kvalifikuje za State health insurance ili bilo kakav oblik drzavne pomoci ne zanima ga da li Megelanu smeta sto se taj program finansira iz njegovog i dzepa ostalih poreskih obveznika. Zanima ga samo da li moze da dobije besplatno osiguranje. Izvini, ali tvoja obaveza je da platis tax (kao i moja uostalom), a kako ce ga State of Illinois rasporediti to je stvar odgovarajucih organa. Mozda nisi namjeravao da zvuci tako, ali prvi dio tvog posta kaze ljudima koji su tek dosli ili trebaju doci, traze posao, bore se da osiguraju novi zivot ovdje (a znas i sam kako tesko to zna biti); ne trazite bilo kakvu pomoc drzave (public charge or not), mozda vam nece praviti probleme prilikom dobijanja drzavljanstva, but still... JA to placam.

Da, duze si ovdje, pa si mozda i zaboravio kako pocetak izgleda, ja nisam jer sam i sama bila u takvoj situaciji ne tako davno. LJudima koji dodju ovdje na nacin na koji smo mi dosli nije u cilju da ne rade nista i zive od socijalne pomoci, svi smo dosli da se izborimo za bolji zivot i buducnost nase djece. Pocetak nekad moze biti tezak i obeshrabrujuci i tada je ljudima najvise potrebna pomoc, pa ako je to u vidu pomoci drzave i ako se kao ekonomska klasa imigranata kvalifikujemo, ja nemam nista protiv sto se to finansira iz poreza koji ja placam. Mislim da o drugoj grupi ljudi koji eksploatisu sistem, ne rade nista i zive od drzavne pomoci nema smisla raspravljati ovdje, a upoznata sam i sa tom tematikom.

Dalje, ne znam kakav trend mozes da vidis iz mojih postova koji su sve rijeđi jer zaista nemam puno vremena za forum. Uopste te ne dozivljavam ni kao rivala ni nekoga cijim postovima treba da se suprotstavljam. Znam da si dugo na forumu, cijenim to sto i dalje nadjes vremena da pises, ali valjda smo ovdje da razmjenjujemo informacije, misljenja, da raspravljamo. Zato se i zove FORUM. Ja pisem samo o stvarima koje sam licno dozivjela, dovoljno proucila i znam kako stvari stoje. Dakle, ako netko pita kakvo je stanje u IT sektoru i kakva je potraznja za programerima neces vidjet moj post jer ne zelim da se mijesam u nesto o cemu ne znam nista. Ali, ako netko kaze da je Medicaid public charge tu cu se vec umijesati i reci da nije u pravu, jer svojevremeno mi je ta informacija bila od velikog znacaja i dovoljno sam istrazila tu tematiku da znam.

I da, moja djeca imaju All kids, State insurance koje nije public charge, a finansira se izmedju ostalog i iz tvog dzepa, svidjalo se to tebi ili ne...

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote