Na ovom forumu je oduvek bilo prepucavanja koje vrlo cesto prerasta u vredjanja zbog iskljucivosti umesanih stranki - namerno sve to ne zovem debatama ili sukobom misljenja, jer to nisu. Ne kazem ovo zlonamerno - cinjenica je da nas ne uce normalnoj komunikaciji tokom skolovanja, niti toleranciji, niti kako da razumemo izreceno ili napisano.
USA je pravo mesto da shvatite koliko iskljucivost moze da vas kosta - i novcano i emotivno: ljudi imaju pravo da se ne usaglase sa vasim misljenjem, imaju pravo da vas ne podnose i da vam to otvoreno kazu, imaju pravo da vas nazivaju pijavicom ako na bilo koji nacin zavisite od njih, imaju pravo da rade sa svojim parama sta hoce i da nikada ne daju pare u dobrotvorne svrhe, imaju pravo da izadju ako hoce goli na ulicu i da ih boli Q sta bilo ko o tome misli... ako ste u njegovim/njenim ocima looser, sta sad? Isto tako imaju pravo i da slusaju svoj gut i da vam daju sansu i kad je ne zasluzujete, imaju pravo da poklone sve svoje pare u dobrotvorne svrhe a da nijedno dete ne kaze ni rec je pare nisu njihove i ne uzimaju nista "for granted", imaju pravo da rese da imaju ili nemaju kuce ili mace, da imaju svoju decu i da usvoje jos petoro, ili da uopste nemaju decu, ili da nemaju decu i rese da postanu hranitelji... i sta sad? Choose your battles wisely and you're gonna make it here. Zasto toliko iskljucivosti ovde i mrznje? Da, nekim clanovima izrazavanje bolje ide, neki su pametniji, neki su sposobniji, neki su cinicni... ne stavljam se ni na ciju stranu, samo u malo vise reci pokusavam da kazem da svako ima pravo na svoje misljenje. Pri tom - govorim o misljenju a ne o cinjenicama, jer kod toga nema sta da se polemise, ili je nesto tacno ili nije. Nema sredine.
Socijalna pomoc je legitimna ovde - ako neko ne zaradjuje dovoljno ili nije sposoban da zaradi dovoljno, zato taj fond i postoji. Neki od nas (paznja: ja pripadam ovoj grupi takodje), imaju problem sa zloupotrebom ovih programa jer gomila ljudi radi za cash, laze na prijavama za porez i uzima pare iz usta onima koji zaista nisu u situaciji da zarade vise; to su uglavnom samohrane majke, invalidi, ljudi pogodjeni svakakvim tragedijama i tako dalje. Znaci, nadje se pametni Rodoljub da dodje ovde, mazne pare sa kartica, ode u bankrot, odnese pare kod mame na racun, onda se ovde prijavi na pomoc dok vozi kamion za cash... E sad, da li je legalno raditi za cash? Jeste. Da li je legalno ne prijaviti ga na poreskoj prijavi? Nije. Da li je legalno bankrotirati? Jeste. Da li je legalno otici u bankrot zbog "izvlacenja" para? Nije.
Linija je vrlo jasna izmedju ovih opcija - clanove foruma smatram dovoljno pametnim da shvate o cemu pricam. Svi mi mozemo da se vadimo da je ne znam sta komplikovano ili da nismo znali i tako dalje i blize, sve jedno. Mnogo je zloupotreba naokolo - i kao i sve drugo u USA, sve sto je broken se menja pritiskom glasaca. Ja sam jedan od njih i nastavicu da vrsim pritisak da se smanje zloupotrebe i u isto vreme novac zavrsi tamo gde je najpotrebniji.
Par jos samo stvari (ko velim treba da malo dam comment i na jos nekim temama pre nego sto opet zapadnem u zimski san lol): mesate babe i zabe sa income tax i sales tax gore. Nemaju veze sa vezom i nema ti sta da se vraca ili odlazi - to su totalno dva razlicita fonda koja imaju razlicitu allocation. Zabole me da li neko placa 10% porez na benkicu, to i ovako ne ide u fond za pomoc siromasnima. Drugo, 10% je zanemarljivo u odnosu koliki je procenat umanjenja income tax na osnovu dece (mislim i na stopu i na razne deductions). Oped da naglasim: ja jesam da se pomaze onima koji nisu dovoljno sposobni da budu samostalni. Nisam za to da neko folira svoje kvalifikacije da bi bio na drzavnim jaslama.
Isto tako - credit za zdravstveno osiguranje je dostupan zaposlenima koji odbiju osiguranje od firme samo ukoliko je firmina cena veca od 9% od godisnjih primanja. Ko god da ih slaze pa ga audituju (ako se to ikad desi), neka ima u vidu da zajebavanje sa drzavom ne donosi samo vracanje para i kamatu kao posledicu, nego i dozivotnu zabranu na drzavne beneficije. Koliko se to cesto desava je za debatu, ali kad se desi onda se zaista desi i prsti na sve strane.
E tako... nastavite debatu, bas je interesantno

tj. interesantno je dokle god ne predje u stvarnu opsesiju ko onomad moj nemesis sto dobi pa nastradaju i ljudi naokolo, ni krivi ni duzni, pa onda mora i milicija da se umesa

Opasno mesto ovaj forum postaje...