View Single Post
Staro 02.11.2008, 00:35
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Pa sad da ne sirimo dezinformacije hraniti se zdravo znaci ne jesti premasnu hranu, ne jesti hranu sa previse aditiva, ne konzumirati previse procesovanu hranu, imati balansiranu ishranu (koliko je moguce slediti najnoviju piramidu). To ne znaci “kupovati u prodavnici zdrave hrane". Neznam koliko je to neminovno vezano za odredjene prodavnice. Moja porodica se zdravo hrani i ja ne potrosim na hranu vise od $500 mesecno i ne stedim na hrani i to sve u LA gde su cene kao po pravilu vise nego u drugim gradovima. Znaci, mozes da se hranis i “nezdravo” i da potrosis vise od $1000.

Drugo sa cime ne mogu da se usaglasim – sto se tice Indonezije i Nike, Indonezija je ta koja treba da regulise svoje zakone i to kako ce kompanije da se ponasaju. Naravno i Nike i Gap be mogli vise da se potrude – ali drzava je ta koja to regulise. Ovde se radi o ljudima koji ovde zive i ovoj zemlji placaju porez, o mojim komsijama i sugradjanima – radi se o korporacijama koje su svake godine tuzene i imaju settlement sa drzavama. Znaci da im je lakse da novac daju na kazne nego da svojim radnicima daju pauze za odmor koje su propisane zakonom i da budu tuzeni nego da radnicima plate ono za sta rade. Istina u ovoj zemlji nije obavezno da se plati osiguranje – i za to se bore unije.

Ali uslovi za rad su u ovoj zemlji regulisani zakonom i Walmart i Walgreen ih svesno krse. Sto se tice drugih zemalja, niko im ne brani da regulisu zakone. Ja prvenstveno brinem o zemlji u kojoj zivim. Ne verujem da bi tako pricao da ti ili tvoja supruga, ili tvoj clan porodice radi u nekoj od pomenutih radnji. No, svejedno – taj deo sam ubacila samo da bih objasnila sebe a ne da bih pokretala novu politicku ili/i socijalnu temu o postovanju zakona.

Moja namera je bila da malo diskutujemo o ishrani i kupovini u prvih mesec dana boravka ovde dok se ljudi jos snalaze i navikavaju na drugaciji zivot – nakon toga svako pronadje najbolji model za sebe i svoju porodicu. Ali nemam nista protiv da poskocimo levo ili desno - naprotiv tako je interesantnije Nije ova tema od zivotnog znacaja pa da ne mozemo malo i da se opustimo i argumentujemo. So, go for it Lucky
Reply With Quote