Ovde obicno nema drzavnih vrtica. Samo populaciji "under national povery level" drzava ponekad moze da pokriva npr. pola vrtica ako se nalaze u nekim specijalnim uslovima (
klikni). Npr. u
Ilinoisu ili u
Pensilvaniji. Imaju u vidu da su ovo Sjedinjene Americke DRZAVE pa da svaka drzava ima razlicite zakone i pravila oko nekih stvari (kao sto su ovi programi - variraju).
Ovaj gde moje dete ide radi od 7:30 ujutro do 17:30 popodne jer je ovde najcesce radno vreme od 8 do 17h. Cena je slicna kao vrticima u okolini, oko 865 dolara.
Ako ces da radis na minimalcima za platu oko 1000 - 1500 nema leba da moze da se zivi od te plate i stavlja dete u vrtic. Ovde su papreni - meni je skuplji nego stan npr. A u nekim delovima (Kalifornija San Francisko- cula sam da su i preko 2000).
Najveca populacija ovde siromasnih su nazalost samohrane majke. Mada to su majke bez obrazovanja. One koje su zatrudnele rano, cesto u srednjoj skoli, nisu uspele da zavrse fakultet jer su morale da gaje dete/cu... A sa fakultetom, ako se ima normalan posao i ako je dete npr. pet godina pa moze u drzavnu skolu onda je ok. Kad je malecko i malo po malo bolesno, mislim da je jako tesko jer ovde imas odredjeni broj dana godisnje koliko mozes da odsustvujes sa posla. U vrtic mogu samo zdrava deca (mogu malo da sline, ali temperatura naravno da ne).