View Single Post
Staro 06.02.2015, 14:40
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik maki90 Prikaz poruke

Magelan: Hvala i tebi. Znam da je kod CapitalOne sve online.
Pa dobro i mislio sam kod ove dvije banke CapitalOne i BoA probati, jer većina je kod njih otvarala. Znam da si prije savjetovao da BoA treba izbjeći u širokom luku , zbog činjenice da su prije teško odobravali iako im uplatiš, pa dok razmotre, pa traže dokumentaciju itd. ali ništa poslušaću tvoj savjet pa probati prvo kod njih da se informišem da vidim može li i kako, ako ne ima CapitalOne.

Kako misliš da CapitalOne ne radi? Oni ti jel tako ponude tj kod njih kao i kod ostalih postoji mogućnost da poslije 6-12 mjeseci apliciraš za pravu kreditnu karticu i odobre ti? (Jedino kod njih možda ostaješ sa secured cc + prava credit card a kod drugih, konkretno kod BoA ti promijene secured u pravu credit card - ako sam te shvatio ili sam tu nešto pomiješao, objasnićeš ti šta to ne radi CapitalOne ) Jel CapitalOne možda ne vraća depozit?

Ehh još jedno pitanje. Znam da prvu karticu, kod nas većine secured, treba održavati u životu što je moguće duže, iako ima "nepovoljne" uslove, provuci nešto sitno, otplati i "drži je na aparatim" . Također, ste spominjali da se za građenje skora, kreditne historije gleda otprilike posljednih 7 godina, e jel se ja onda tad mogu riješiti nje, secured credit card-a, a da ne utiče na skor ili ne, kad god je eventualno ugasiš imaćeš posljedice na kreditnoj historiji?
Lakse je sada za BoA. Tad 2010. je jos uvek drmala kriza pa je bilo mnogo zategnutije sa dobijanjem kreditnih kartica.

Poenta prve kreditne kartice: Ukoliko je to Capital One Secured Credit Card, nikad na njoj neces imati Bog zna kakav limit. Medjutim, duzina kreditne istorije koja je bitni faktor u celom kreditnom skoru se gleda upravo na osnovu kreditne linije koju imas najduze, a to je ta Secured Card. CapitalOne taj depozit ne vraca. Bank of America posle 11-12 meseci ti postom posalje cek na onih $300 deponovanih dolara (Secured Deposit), poveca limit i kartica postaje prava credit card. Nije vise secured jer ti je vracen security deposit. Ja sam recimo posle 15 meseci zvao BoA da mi tu karticu preinace u CashBack Credit Card koja ima 3% casback na gorivo, 2% na namirnice i 1% na sve ostale kupovine. Koristim je i dan danas iskljucivo za gorivo, a u medjuvremenu je limit porastao. Zaista jeste bio poduhvat dobiti tu prvu karticu, ali se ipak isplatilo kada se pogleda stanje na duze staze.

Prvu kreditnu karticu, kakvi god da su uslovi odrzavas u zivotu za vjek vjekova. Uslovi mogu tokom vremena da se pregovaraju sa bankom - ne samo u smislu podizanja limita vec i korekcije tj. snizavanja kamatne stope - APR.

Taj deo sa 7 godina znaci da ukoliko imas kreditnu liniju sa tolikim trajanjem na sistemu se tretiras kao korisnik sa DUGOM kreditnom istorijom. E sada - sto duza, to bolja. Posle 10-15-20 godina imanja te prve kartice i odrzavanja ostalih parametara smatras se "veteranom" sto se duzine kreditne istorije tice. Stoga, prvu kreditnu karticu ne bi trebalo zatvarati.

Gasenje kreditnih kartice se odrazava na credit score ali u smislu da za par poena ceo score padne narednog meseca pa se posle dva meseca vrati na staro.

Sto se gasa i stanarine tice, u mom slucaju to nije uticalo na kreditnu istoriju. Gas je uvek bio ukljucen u stanarinu, a stanodavac nije prijavljivao kreditnom birou redovnost placanja stanarine. Naravno, da sam kasnio sa stanarinom ili nekim slucajem bio "evicted" to bi dospelo na collection pa bi se odrazilo na kreditni skor, ali u losem smislu Placanje racuna za postpaid mobilni telefon, internet, struju takodje se nikada nije pojavilo na kreditnom birou.
Reply With Quote