maki90..
evo iskustva i nekog svezeg. U USA sam 5 meseci i isto sam kao johnu otvorio racun u Wells Fargo. U njoj mi je checking i secure card. Niti imam sta da je pohvalim niti pokudim. U banci sam bio kad sam otvorio racun i nikad vise posle toga niti imam potrebu da idem u nju.
Sto se tice te secure kartice nemas se sta sa tim opterecivati. Nema tu puno trosenja, ni neke mudrolije. Ona sluzi samo da krenes sa kreditnom istorijom i bildovanjem kredit skora. Ako ces konkretne cifre, mada mislim da si to ovde na forumu mogla vec da procitas... Uplatio sam 300, mesecno trosim oko 10% znaci do 30$, sacekam par dana pre due date i tad prebacim sa checking na credit karticu. Kredit score proveravam na sajtu creditcarma i tamo sam video da je najbolje da se trosi oko 10% od limita, sto je u mom slucaju 30$.
E sad, ima jedna caka, a na nju me je upozorio Magelan, mada tad kad sam citao poruku i nisam bas najbolje razumeo sta je hteo da kaze...sad shvatam.

Bitno je da na racunu (kreditnoj kartici) imas potroseno tih 10% u trenutku kada banka pravi izvestaj (i salje ga kreditnim biroima). Moja banka taj izvestaj pravi 27 u mesecu i ja moram da gadjam da tada imam tih 10% potroseno. Ja sam uzeo da mi je due date 20 u mesecu tako da imam 7 dana za trosenje (sto i nije tesko

)
Sve u svemu pre nego sam dosao mnogo sam lupo glavu citajuci o karticama, a kad sam dosao..sad i vidim da nije neka mudrolija. Sve u svemu gradjenje skora ide polako i sigurno, a za neku vecu kupovinu ces svejedno kredit traziti od neke kreditne unije, to mi tek treba da uradimo za kola.