landlord: Aham, hvala na odg. Bravo za kredit za kuću, to je mogu misliti baš veliki poduhvat i izazov.
Ma polahko ću. Prvi korak je otvaranje secured credit card-a i checking-a, a apliciranje za prave kartice tek poslije 6-12 mjeseci. Svi ste savjetovali da ne treba pretjerivati s apliciranjem i što da vas čovjek ne posluša.
Magelan: Znao sam iz tvog iskustva da BoA vraća depozit ali za CapitalOne nisam znao. Još je dosta toga zbunjuće i nije baš u potpunosti jasno, ali se napreduje, povezujem neke stvari, postaje jasnije i naravno bilježim vaše savjete tako da se sutradan mogu lakše snaći.
Pa da, kad se pogleda iz svega što si naveo bolja je definitivno secured c.c. kod BoA, znam da si se i napatio ali ima efekat za duge staze.
Ukoliko i kad izganjam secured , onda ću možda pitati za još neki savjet ali o tom po tom.
johnny nyc: Pa bravo, ti si baš neki srećković. Hajd secured se i izganja relativno lahko ali Amex tako brzo, uhhh svaka čast. Imaš finu podlogu za građenje kreditne historije (iz mog nekog laičkog iskustva

)
mikagrubinen: Mogao sam (muško sam

) i da pročitao sam.
Ma ne lupam toliko glavu

, ali bolje je prikupiti što više informacija i upoznati se, tako da sutra otprilike znaš kako postupiti.
Ma kreditni skor je pratilac za čitav život - može ti zatrebati ukoliko iznajmljuješ stan u nekoj normalnoj sredini, kod nekih poslova tj pozicija, a o kreditima da se ne priča hahah. Što god ti je skor bolji, imaš bolje i normalnije mogućnosti za život.
Pa dobro, ali ne mora značiti da ćeš uvijek kredit uzimati u kreditnoj uniji, vjerovatno postoje situacije kada je možda povoljnije nešto i u banci tražiti i uzeti.
Pročitao sam i ja ovdje na forumu kako bi trebalo koristiti secured i čini mi se da su Magelan i Sima rekli da možeš slobodno prvu karticu trošiti do 20% limita i da je otprilike tako najbolje a IgorMad je poslije dodao na osnovu iskustava amerikanaca da je dobro držati utilization rate u intervalu od 1-10% - to je neka zlatna opcija.
Koliki je potrebno depozit staviti u Wells Fargo? Vraćaju li depozit?
01.05.2014. - izvučen 2015EU00023xxx
10.06.2014. - DS-260 poslat
23.01.2015. - mail sa zakazanim datumom
12.03.2015. - Intervju zakazan
26.02.2015. - Obavljen ljekarski pregled
12.03.2015. - Obavljen intervju i viza odobrena

16.03.2015. - Kupljena avionska karta
20.04.2015. - Beograd-Amsterdam-Minneapolis-Portland