View Single Post
Staro 22.05.2007, 14:55
Zaltan
Gost

Nepromenjeno

Cao svima,

slucajno sam naleteo na ovaj blog, do sada sam informacije o GC , DV vizama i procedurama nalazio na immigrationportalu....kao i na zvanicnom sajtu americke vlade.
Moja supruga je izvucena za 2008 ..preciznije CN 2008EU00097XX...naravno da je u prijavi popunila i za clanove porodice ( oboje smo slali ali je ona bila srecne ruke )
Koverat smo dobili 4.Maja..datum izvlacena je koliko se cesecam bio 11.April. Dokumenta smo vec vratili i stigla su na odrediste u Kentacky. Sada cekamo drugo pismo..prema bulitenima koji se objavljuju za svaki mesec nas broj ce biti aktuelan negde u February. Na sajtu americke vlade moze se proveriti tzv cutoff number..odnosno do kojeg broja ce biti zakazivani razgovori u ambasadi za taj / naredni mesec.
Konkretno pitanje koje imam je u vezi dokaza o imovinskom stanju tj o sredstvima kojima raspolazete ( tzv Affidavit of Support ) odnosno dokazu da necete pasti na teret drzave( citaj poreskih obveznika u SAD ) kada dodjete tamo; koliko razumem ima tri moguca nacina da se obezbedite:
1. garantno pismo iz SAD ( porodic, prijatelj..)
2. ponuda za posao
3. pare u banci na racunu.

Opcija 1. sta treba da uradi onaj ko salje garantno pismo ?
Medju dokumentioma koja se traze a ako posedujete takvo pismo stoji i neki formular I-864 koji predstavlja ugovor valde i sponzora ( garanta ) o obavezi koju preuzima.
Po ovome nije dovoljno samo poslati e-mail iz Amreike u smislu .."Mi prihvatamo obavezu izdrazavanja ...te i te osobe kada stigne u SAD " vec oni moraju na neki nacin dokazati da to i mogu da ucine.
2. Ova opcija je najemnje verovatne sem ako nemate bas nekog poznanika kojeg ste ovde znali super a onda je on otisao u SAD i tamo sada ima svoju firmu pa bi mozda mogao da Vam ponudi posao ..a i to bi morao da radi preko njihove sluzbe za zaposljavanje (citaj da dokaze da mu bas vi trebate i da takvog nema u okolini ili na trzistu rada u SAD )
3. Najsigurnija opcija ali koju je u uslovima u kojima zivimo najteze obezbediti...pare na racunu.
Ovde je moje glavno pitanje.
Da li pare moraju biti na racunu onoga ko je dobio na lutriji ili mogu biti i na racunu clana porodice..i da li se samo ovo odnosi na kesh ili dolazi u obzir pokretna i nepokretna imovina?
Za one koje interesuje kolike pare trebaju ..mislim da ima na sajtu vlade ali poslednje sto sam gledao bilo je za jednu osobu 10.210 USD - 12.736 USD ; za dve 13.690 USD - 17.113 USD i za tri 17.170 USD - 21.436 USD...itd
Date su donja i gornja granica i ovi iznosi veze za 48 drzava SAD ..izdvojeni su Aljaska, Caribi, Havai. ali ko ce tamo sem na zimovanje/letovanje, ovo su sume za 2007 god.

Molim za info ako neko ima...

Hvala

Cestitam svima koji su izvuceni za 2008 i good luck to all

3. pare u banci ovde u Srbiji