Evo i ja da napisem malo detaljnije o iskustvu sa ljekarskim i intervjuom u Sarajevu.
Dakle, ljekarski zakazan za 3. Mart 2015 , intervju 5. Mart. 2015. 14:00.
Nakon sto sam dobio mail sa datumom intevjua, prvo sam zvao kliniku na Ilidzi ali mi je doktorica rekla da je najbolje da radimo ljekarski kod dr. Kapetanovica jer nam kcerka (2 god.) mora raditi poseban test na TB, tj. umjesto slikanja rengenom daje se krv.
Dr. Kapetanovic nam je objasnio da ce biti malo teze s ljekarskmi obzirom da nismo mogli doci 2. Marta a rezulati TB testa za kcerku se cekaju oko 3 dana.
Kako je Ponedjeljak, 2. Mart 2015 bio neradni dan u BiH (Praznik), na ljekaski smo dosli sutradan 3. Marta, dakle samo 2 dana prije intervjua.
3. Marta 2015. (Utorak) u 08:00 h bili smo ispred glavne kapije KCUS Sarajevo. Doktor nas je sacekao na glavnom ulazu i odveo u kliniku.
Osim nas , bio je jos jedan mladi bracni par iz Sarajeva, takodjer dobitnici na DV2015 (nazalost ne znam sta je bilo sa njima i da li su prosli, nadam se da jesu).
U klini smo prvo (preko reda s doktorom) odveli kcer da joj izvade krv za analizu. Cijena ovog testa je 174 KM i placa se odmah na licu mjesta.
Nakon toga idemo na drugi dio klinike gdje smo snimili pluca (ja i supruga).
Poslije toga vozimo se u drugi dio grada do privatne klinike gdje su nam uzeli uzorke krvi i nakon toga do trece klinike (privatne ordinacije Dr. Kapetanovica) gdje smo obavili 'pregled'.
Pregled je bukvalno bio ispunjavanje formulara i odgovaranje na pitanja tipa jesil li bolivao od ovoga ili onoga, alergije, kazi A itd...
Ja sam imao interrnacionalni immunization card, kcerka je imala ono sto djeca do 2. godine dobiju, supruga nije imala karton.
Pitao sam 2 puta da li treba supruga da dobije bilo kakvu vakcinu ali je doktor rekao da ne treba. Taj pregled za nas troje je kostao 400 KM ( 2x180 za nas i 80 za dijete)
Doktor je rekao da ce licno odnijeti rezultate u ambasadu, ukljucujuci i test krvi nase kcerke.
5. Marta 2015 (Cetvrtak) bili smo ispred ambasade u Sarajevu.
Protokol standardan, ulazi se jedan po jedan, ostavlja elektronika, metal detektor pa onda ulazak u ambasadu.
Nakon 10-ak minuta pozvali su nas na salter da predamo dokumenta.
Dokumente koje sam predao:
- email sa datumom intervjua - vratili
- DS260 za nas troje - vratili
- rodni listovi (BiH, nisu internacionalni, nisu prevedeni) original i ovjerene kopije - original vratili
- Vjencani list ( BiH, nije preveden) original i ovjerena kopija - original vratili
- Uvjerenja iz suda i policije - zadrzali originale i prevedene - moje i suprugine
- Diploma srednje skole - original i ovjerena kopija - zadrzali oba dokumenta
- Pasosi - zadrzali sva tri + moj stari u kojem je bila US turisticka viza na 10 god.
- Vojna Knjizica - vratili
Gospodja je bila ljubazna, vratila mi je Vojnu Knjizicu i rekla da ipak moram donijeti potvrdu od vojnog odsjeka da sam sluzio vojni rok iako sam ja posalo mail ambasadi par dana prije intervjua i pitao sta mi tacno od dokumenata treba, sta treba prevesti itd.
U mailu pise da dokumenta ne treba prevoditi ukoliko su na jednom od 3 sluzbena jezika u BiH, diplomu i uvjerenja o nekaznjavanju treba kao i da je potrebna potvrda o nesluzenju vojske. Na zvanicnoj stranici ambasade u BiH ipak pise vojna knjizica.
Ukratko, treba potvrda, sluzili vojsku ili ne.
Nakon 10 minuta,pozvali su nas na salter da uplatimo 990 $.
Poslije nekih 10-ak minuta pozvao nas je i konzul, pricali smo kratko, podigli ruku i zakleli se da cemo govoriti istinu. Skeniranje prstiju za mene, pitanja da li sam ikada bio u americi(Jesam) , gdje idemo (California), Imamo li tamo nekog (Nemamo), adresa broj telefona (hotel u San Jose California, telefon nema), sta mislim raditi (ono sto sam radio ranije ili sto radim sada) itd.
Skeniranje prstiju za suprugu, pa onda ja ponovo ja skeniranje prstiju umjesto dvogodisnje kceri. Opustena prica, skupa ali lijepa California, vjerujem da cete se vi tamo uklopiti...
Nakon toga mi kaze da sutra moram donijeti potvrdu o sluzenju vojnog roka. Daje mi papir (Administrative Processing) na kojem pise da mi treba jos ta potvrda o sluzenju vojnog roka i da ju sutra donesem i predam zajedno sa tim papirom.
I to je to, nema cestitanja?! OK.
U ambasadi su ostali gore navedeni dokumenti a ja sam vec sutradan oko 12:00 donio potvrdu o sluzenju vojnog roka koju sam istog jutra oko 08:00 dobio u svojoj opstini, vojni odsjek. Procedura izdavanja potvrde traje circa 15 minuta, ne placa se nista.
Potvrdu + Administrative Processing papir potpisan od strane konzula sam predao obezbjedjenju ambasade. Rekli su mi da je potvrda primljena i da ocekujem poziv iz ambasade.
Preko vikenda nije bilo poziva, te sam u Ponedjeljak otisao ponovo u Ambasadu. Rekao sam da sam dosao po pasose i diplomu. Ponovo skeniranje, metal detektor tid.. udjem unutra , sacekao 5 minuta i sluzbenica me pozvala na salter ( ista gospodja od ranije).
Vratila mi original diplomu, vizirane pasose (plus stari sa ponistenom turistickom vizom), zutim kovertama i upustvom za placanje online immigrant fee. Cestitamo, sretno.
02.05.2014. Izvucen 2015EU00002xxx
15.06.2014. Poslali DS-260
16.08.2014. Ponovo poslali DS-260 nakon ispravke
03.03.2015. Ljekarski pregled
05.03.2015. Intervju
09.03.2015. Vize u pasošima
01.08.2015. Platili USCIS immigrant fee
15.08.2015. San Diego
|