Hmmm, da ne komentarisem mnogo.... svez si jos...
Kod vecine ljudi se nakon nekog vremena ne radi vise o novcu. Ja sam jedna od njih. Znaci niti me interesuje kolika bi mi plata bila dole niti bilo sta drugo. Radi se o drugim stvarima koje ja ovde imam a koje ne mogu da se obracunaju u dolarima ili dinarima, sve jedno.
No, opet - tek si stigao, daj sebi vremena pre nego to kategoricno pocnes da iznosis svoje cvrste stavove nakon par nedelja u jednom od mnogih velikih gradova u ogromnoj nam Americi

Ovo je cisto dobronameran savet...
Nema veze iskustvo koje si imao tamo ni koji ti je level engleskog, radi se o barijeri koju svaki useljenik ima (bilo da li je kulturoloska ili jezicka) - i oni za koje radis to imaju na umu i veruj mi - probace na ovaj ili onaj nacin da ti pokazu kako se ovde stvari rade drugacije nego kako si ti radio. Pa makar i tvoj nacin bio daleko bolji. Saveti koji u ti gore dati su svi dobronamerni. U najgorem mogucem slucaju (sto ti ja od sveg srca ne zelim) - i programeri ostaju bez posla. I sam si rekao da te je sacekao poluprazan office. Znaci, budi spreman... ne uplasen - ali pripremljen i za tako nesto.
To sto ti ne bi radio bilo kakav posao - well mnogi su tako govorili na pocetku

hvala Bogu nemas potrebe, ali ako su potrebni novci za kiriju ima dva izbora - da radis bilo kakav posao i platis racune - ili se spakujes i odes "kuci". Ja licno, samo sam jednom ubedjivala nekog da ne odustane. Vise ne. No sve ce ti se to reci samo - jos je rano, ovde si vrlo kratko...
Sto se tice profesionalnih rezimea - Office 2007 ima dosta jako dobrih templates koji su u standardnim formama. Cover letters treba da budu kratka i sazeta. I pravo u metu. Iskeniracu nekoliko - imam knjigicu
Auto - neznam sta da ti kazem. mi smo bez auta bili 3 meseca... sad ne bi smo funkcionisali bez dva. Opet, procenicete sami. Ne moras da uzimas casove. Pitaj Srdjevica da vas nauci. Casovi ovde nisu obavezni i mnogo kostaju naravno. Mene je suprug ucio da vozim - polagala sam voznju u tudjem autu (bitno je samo da je auto ispravan i da je ili vlasnik prisutan ili da si na polisi osiguranja - bar je tako u CA, i mora neko sa vozackom da bude sa tobom jer sa probnom ne zmes sam da vozis). Testove sam prosla bez negativnih, prvu voznju sam pala iz sledecih razloga: instruktor je bila izdrkana crnkinja koja nije imala sex minimum godinu dana a mozda i duze, adresa na ID mi je bila Beverly Hills, auto je bio Nissan Pathfinder star mesec dana a ja ne pricam engleski. E onda mi se ona napila krvi belacke i pokazala mi tri lepe beverlihilske... ko da ona zna da to nista nije moje... no polozih ja kod mog indijca dve nedelje kasnije (i on jedva pricao engleski i super smo se razumeli

) Eto. I drugi put nisam imala nijedan negativan poen. Znaci sve to moze da te kosta malo vremena i oko $50 za oboje.
Eto pa ti sad vidi... i da ti kazem nesto: mi smo se doselili u avgustu 2002. Negde krajem avgusta iduce godine, bese suncan divan dan, nedelja... ja sam dala otkaz na poslu i spremala se da odem u Srbiju na mesec dana. I lezim tako na plazi - i tu me "strefi' po prvi put: i gde sam, i gde zivim i sta mi se sve dogodilo, i sta se sve promenilo. I otplakala po prvi put... i onda sam otisla dole i stvarno zatvorila knjigu i pozdravila se sa svima. Jer kad smo se selili nekako nisam u sve to verovala... iduce godine sam bila spremna. I od tada nisam bila dole - putovala sam na neka druga mesta - na ODMOR ... i kad god me neko pita "ej kad dolazis?" ja odgovorim isto "ej, a kad ti dolazis?" Zasto po defaultu ja treba da budem ta koja placa kartu da bi videla rodbinu i popila kafu sa drustvom? I verovali ili ne - ta taktika radi... ici cu iduce godine, ako Bog da - posle toga Rio (obecala sam bratanici a i zelja mi je da se tamo vencam ponovo

- ono zbog lutrije je stvarno bilo brzo i nekako smo oboje bili pogubljeni - i mi i cela familija i drustvo), pa New York... pa London olimpijske igre... i sta sad da ti kazem, ti ako mozes sve to premeri sa sve vecom platom u Srbiji... ja ne mogu