Evo i mog iskustva sa današnjeg intervjua.
Ja i žena smo imali zakazano u 09:00. Došli smo malo ranije ispred ambasade i već se bila napravila gužva, dosta ljudi je došlo za turističku vizu. 5 minuta ranije čuvar je izašao sa spiskom i pročitao nekoliko imena, nas nije pa povučen iskustvom sa foruma priđem ja kod njega i kažem mu da imamo zakazano za iseljeničku vizu, to je skroz drugi spisak od ovog koji je on čitao, pogleda on po papirima, nađe naša imena i mi uđemo tako 08:55. Kada smo ušli unutra bili smo prvi na redu za naše vize, ubrzo su nas prozvali na prvi šalter da ostavimo pasoš, ali su onda odlučili da odmah uzmu i papire. Moje su sve uzeli, svedočanstva iz srednje, uverenje sa faksa, potvrde iz suda i mupa, izvode iz mkr i mkv kao i kopije (kopije uverenja iz suda i mupa nisu potrebne pa su nam to vratili). Kopije su naravno na srpskom i nije potrebno nikakvo overavanje tako da ljudi nemojte da bacate pare bespotrebno. Od ženinih papira uzeli su samo potvrde i izvod iz mkr, svedočanstva i diploma im ne treba (mada uvek je bolje imati sve za ne daj bože).
Nakon toga vratili smo se i sačekali desetak minuta i tada se pojavio radnik koji nam je uzeo papire da pita da li na adresi koju smo naveli neko živi. Drug kod koga idemo se preselio nedavno, poneo sam novu adresu sa sobom ali mi je ostala u telefonu, koji je ostao kod obezbeđenja, ali srećom nije bio problem da odem uzmem telefon i prepišem adresu. Kada sam dao novu adresu i ime osobe kod koje idemo sačekali smo ponovo 10ak minuta i tada su me pozvali da platim, i eto nove nezgode, naime jedna od novčanica (100$) nije htela da se očita na onom automatu za proveravanje novca, pokušavao je službenik par puta i onda me pitao da li imam novu, a ja u sebi razmišljam baš sam poneo još par za svaki slučaj, odakle čoveče dal si pametan

, posle detaljnog pregleda zaključeno je da je novčanica vlažna, wtf, i da zato ne prolazi... Sreća sve je bilo ok sa tim i platili smo uspešno. Dok sam ja plaćao prozvali su naš broj na drugi šalter, ja naravno nisam čuo pošto sam bio zaokupljen novcem a supruga i dalje (dok kucam ovo) misli da je naš br 5 a ne 500, trema čini čuda, pa nije ni primetila da su nas prozvali. Na to nam je ukazao dečko koji je sedeo pored nas kad sam ja završio plaćanje i tako odemo na taj šalter da damo otiske.
Vratili nas da čekamo, i posle možda 10-15 minuta pozovu nas ponovo. Prilazimo i kreće razgovor na engleskom, gde idemo, imamo li prijatelje u usa, konstatovao je da sam ja već bio na w&t programu idt. Znači počeo razgovor sa konzulom, otprilike 45 minuta od kako smo stigli. Supruga je od ranije imala tremu od tog razgovora što iz razloga što slabo zna engleski a i takva je ona uvek ima tremu.

Čim su počela pitanja ja sam provalio da je konzul u pitanju, dok supruga nije uopšte već je mislila da je opet neki službenik i opušteno priča, čak se i buni što ne dam njoj da odgovori na pitanja.

Pošto smo se mi venčali posle izvlačenja (u oktobru) poneli smo sa sobom njen stari pasoš, slike sa različitih putovanja, slike sa veridbe, sa svadbe i sve nam je to tražio da pogleda, upoređivao datume iz pasoša itd. Tu su bila standardna pitanja, kada ste se upoznali, gde, da li ste putovali zajedno, gde i kad, kada ste počeli da planirate svadbu, koliko je bilo gostiju na njoj itd. Nakon toga i pregledanih slika proturi nam on zakletvu da pročitamo, ja u sebi pucam od sreće, to je to - gotova viza, od sreće nisam lepo ni čitao već sam umesto krivokletstvo čitao krivoletstvo

, evo i sad me zeza VAZDUPLHOVE jedan.
Završimo sa zakletvom vratimo se ponovo da sačekamo malo dok nam ne daju uputstva kako da prokupimo vizu, pogledam ja nju i kažem to je to, gotovo, a ona me pogleda onako začuđeno i pita šta je gotovo?! Znači uopšte nije provalila da je razgovarala sa konzulom i da je pročitala zakletvu za vizu, ona je bila ubeđena da ćemo mi posle pauze da idemo u neku sobu sa strane i da će nas tamo sačekati konzul...

Eto tako je izgledala naša današnja avantura, iz ambasade smo izašli oko 10:05 i rekli su nam da sutra dođemo ponovo u 15h pošto im sistem za vize nešto ne radi zadnjih dana, pa verovatno ne šalju DHL-om trenutno.
Ako imate nekih pitanja slobodno pitajte.
Mi smo danas pozeleneli, nadam se da će do kraja svi doći na red i uspešno proći intervju....