Citat:
Prvobitno poslao korisnik sile2302
GreenM čestitam na uspješno završenom intervjuu i napiši nam malo iskustva sa istog, jer sam ja za 38 dana na redu!
Evo šta sam ja pripremio od dokumentacije (ostao je još ljekarski i kopiranje, prevođenje i ovjeravanje):
Za mene kao nosioca aplikacije:
- diploma o završenom fakultetu - orginal i ovjerena kopija + prevod na engleski jezik;
- diploma o završenoj srednjoj školi - orginali i ovjerena kopija + prevod na engleski jezik;
- svjedočanstva iz srednje škole - orginal i ovjerena kopija (ne treba prevoditi);
- uvjerenje o nekažnjavanju (MUP) - orginal i ovjerena kopija;
- uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka (SUD) - orginal i ovjerena kopija;
- uvjerenje da nisam služio vojni rok - orginal i ovjerena kopija;
- rodni list - orginal i ovjerena kopija;
- uvjerenje o državljanstvu - orginal i ovjerena kopija;
- vjenčani list (5 godina smo u braku) - orginal i ovjerena kopija;
- kovertu sa ljekarskim (jedan Poliklinika šalje njima direktno);
- isprintan DS 260;
- isprintan datum intervjua;
- isprintan „Status Chek“ (od 1.maja 2014. godine);
- adresa i podaci onoga kod koga idemo u Ameriku;
- 2x fotografija (5x5cm);
- pasoš.
Supruga:
- diploma o završenom fakultetu - orginal i ovjerena kopija + prevod na engleski jezik;
- diploma o završenoj srednjoj školi - orginali i ovjerena kopija + prevod na engleski jezik;
- svjedočanstva iz srednje škole - orginal i ovjerena kopija (ne treba prevoditi);
- uvjerenje o nekažnjavanju (MUP) - orginal i ovjerena kopija;
- uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka (SUD) - orginal i ovjerena kopija;
- kovertu sa ljekarskim (jedan Poliklinika šalje njima);
- pasoš.
Kćerkica (2 godine):
- kovertu sa ljekarskim (jedan Poliklinika šalje njima);
- pasoš.
Koliko sam iz ranijih postova pročitao svu dokumentaciju ne treba da prevodim na engleski jezik, neggo samo diplome (fax i srednja škola)?
Kopije trebaju da budu sve ovjerene?
Ovo sam uspio da pohvatam iz ranijih postova, pa bih volio da mi iz prve ruke napišeš jeli to uredu, jer sam vidio da je razlika između intervjua u Sarajevu i u drugim državama baš u ovih nekoliko stavki!?
Sretno u novom životu!
|
Iz koje nam drzave dolazis ako nije tajna posto ovde koliko vidim svako ima neku svoju pricu o tome sta treba od dokumenata, treba li overavati sa ili bez pecata kao i treba li izvod iz banke ili ne.....Ljudi moze li neko ko je bio vec na intervjuu u Beogradu skoro da napise lepo sta treba i sta ne a ne da svako pise i nosi sta misli da treba jer vise necemo znati ni dal da idemo u ambasadu jer ce trebati i overene kopije ali sa pecatom sa leve strane malo levo......ako me shvatate......Znam da ima pisano o tome na sto strana ali dajte neko ko je u zadnjih mesec dana bio neka napise lepo.....