Evo i mene nakon što sam mjesec dana bio banovan na ovom forumu i evo iznosim javni protest moderatoru istog! Ako neko već ima vremena da broji čiji post ima manje od 50 karaktera, onda mu je bolje da sredi malo kompletnu ovu stranicu kao i forum, nego što se bavi brojanjem!!!
Evo i naše iskustvo iz ambasade:
Imali smo intervjuu zakazan za 04.06.2015. u 14h u ambasadi u Sarajevu. Došli smo nekih pola sata ranije i sačekali smo ispred ambasade jer je pauza u ambasadi do 14h.
U 13:45 su prozvali suprugu da uđe prva s obzirom da je ona nosilac lutrije tj. ona je srećni dobitnik. Nakon dvije minute prozvao je i mene. Na ulazu je standardna procedura. Zamolili su me da izvadim sve iz džepova i stavim u plastičnu posudu, a ako imam bilo kakav medij (CD, DVD, USB stick itd.) koji bi skener mogao oštetiti predam njima na čuvanje. Ja sam imao samo ključ od auta, kartice i novac. Uzeli su mi samo ključ, jer ima onaj code u sebi. Sledeće ide prepipavanje da utvrde da nemam oružje niti bilo kakve druge predmete. Zatim me je ljubazni službenik proveo u ambasadu gdje je već supruga ušla. Dobili smo broj i rekli su nam da čekamo da nas prozovu. Napolju je bila prava vrućina, a u ambasadi ugodnih 22 stepena C. Koji minut prije 14h sa druge strane šaltera se pojavila ljubazna službenica i pozvala nas da donesemo dokumentaciju na pregled. Od supruge je tražila Diplomu srednje škole, rodni list, vjenčani list, papir iz suda, papir iz mupa, slike i uzela joj otiske. Od mene je tražila isto ali umjesto diplome srednje škole potvrdu da sam služio vojsku. Razgovor sa njom je bio ohrabrujući. Gdje idete? Imate li nekoga tamo? Ne sikirajte se, ako ste vrijedni Amerika će vam pružiti dosta itd. Uglavnom jedan opuštajući razgovor i poželjela nam je punoi sreće

Uputila nas je da idemo na šalter i platimo "ne vize" nego "razgovor", jer plaćanje ne garantuje da ćeš dobiti vizu

. Nakon što smo platili 2 x 330 $ ponovo smo sjeli i čekali da nas konzul pozove. Nakon par minuta nas je i konzul pozvao. Ugodan razgovor sa ljubaznim amerom na našem jeziku. Zakletva, pa onda standardna pitanja...
Kad ste se vjenčali?
ODG: 2008.
Pa vi ste dugo u braku

Gdje planirate da idete?
ODG: U Colorado.
Koga imate tamo?
ODG: Imamo prijatelja, ime i prezime, adresa, telefon.
Šta planirate raditi tamo?
ODG: Planiramo odmah tražiti bilo kakav posao.
Šta radite sada, čime se bavite
ODG: Supruga radi to i to, a ja radim to i to
Kada planirate ići u USA?
ODG: Tad i tad.
Slijedi neizvjesnost.......
Konzul kuca nešto.... i kuca..... i kuca.... i kuca....
Na kraju kaže vaše vize će biti odobrene....
Mi onako hladni i još uvijek u nevjerici, a on ponavlja.... čestitam vaše vize će biti odobrene, ali morate doći u petak po vizu. Mi smo se zahvalili , završili sa razgovorom i ljubazno obezbjeđenje nas je izvelo iz ambasade gdje smo preuzeli ključeve koje su nam prethodno uzeli.
Kada smo izašli iz ambasade skontali smo da nismo pitali da li trebamo doći sutradan ili u idući petak?! :/
Sutradan sam nazvao ambasadu i opet ljubazna službenica mi je rekla da dođem u idući petak, a pretpostavljam da su zbog dolaska Pape imlali drugih obaveza i nisu izdavali vize.
Idući petak sam došao u 14h i podigao vize za suprugu i sebe. Morao sam imati njenu ličnu kartu.
Eto to bi bilo naše iskustvo sa razgovora.
Još jednom molim moderatora foruma da se svi zajedno pozabavimo sređivanjem istog, a ne blokiranjem članova, jer ne postoji više prva i druga koverta, a sve u cilju kako bi unaprijedili rad istog.
Pozdrav svima od Cunamija.