Obavljen intervju u Sarajevu, 13.08.2015., evo iskustva:
Intervju zakazan za 13.30h, došli smo 15-tak minuta ranije i bili smo prvi koji su stigli. Standardna provjera na ulazu, odložili smo stvari koje nismo mogli uvesti, a dozvolili su nam da uvezemo dječija kolica, dokumentaciju, novčanik i to je to.
U 13.30h proziva nas službenica da joj dostavimo dokumentaciju:
za mene kao nosioca:
- diploma o završenom fakultetu - orginal na uvid i ovjerena kopija + prevod na engleski jezik;
- uvjerenje o nekažnjavanju (MUP) - orginal;
- uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka (SUD) - orginal;
- uvjerenje da nisam služio vojni rok - orginal;
- rodni list - orginal;
- vjenčani list - orginal;
- adresa i podaci onoga kod koga idemo u Ameriku;
- 2x fotografija (5x5cm);
- pasoš.
za suprugu:
- uvjerenje o nekažnjavanju (MUP) - orginal;
- uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka (SUD) - orginal;
- rodni list - orginal;
- pasoš.
za kćerkicu (2 godine):
- rodni list - orginal;
- pasoš.
Još smo dali otiske prstiju, supruga i ja i to je bilo to što se tiče prvog šaltera.
Poslije toga su me prozvali na blagajnu, gdje sam uplatio 990 $ (ja sam plaćao u dolarima).
Nakon par minuta prozvao nas je i konzul, strašno ljubazan gospodin, pitao nas je da li govorimo engleski, odgovorio sam: da, ali bi nam bilo lakše da razgovaramo na bosanskom, rekao je ok, nije problem.
Kćerkica je odspavala 2 sata prije intervjua i bila je strašno raspoložena! Konzul je pita kako se zoveš? Ja joj kažem reci čiki kako se zoveš, a ona ga pita: Čiko kako se zoveš? On se ljubazno predstavi i opet pita, a kako se ti zoveš, ona mu odgovori i tako .... uglavnom jedna opuštena atmosfera! Zatim je pregledao moju orginal diplomu i vratio mi je, pitao nas je gdje idemo, kod koga (već smo mu im ranije dali ime i prezime, adresu, broj telefona osobe kod koje idemo), da li radim ovdje, šta planiram tamo raditi (isti posao ako bude moguće), kada planiramo ići u Ameriku - već u septembru?!
I kod njega smo dali otiske prstiju i na početku, prije svega ostalog, podigli desnu ruku i položili zakletvu, da su svi dokumenti i podaci na njima tačni.
Nakon toga nam je čestitao, sve je uredu dobit ćete vize! Dođite po njih idući petak (može samo jedno od nas da dođe, ne moramo svi)!
Sve skupa je trajalo manje od sat vremena!
Pored nas jos je bio jedan bracni par sa dvoje djece, koji je takodjer zavrsio uspjesno proceduru!
16.07.2015. - Ljekarski pregled
13.08.2015. - Intervju
03.09.2015. - Zakazan let
28.09.2015. - Stigao SSN
09.10.2015. - Stigao GC
|