Evo posle duzeg vremena da napisem i ja koju rec. Ovo mozda nece biti interesantno ljudima koji tek ocekuju razgovor u ambasadi ali onima koji se spremaju na put (narocito ako dolaze u region Washington DC-ja, Maryland ili Virginiju) moze biti od koristi.
Radi se o vremenu i nacinu na koji sam dobio Zelenu kartu i SSN.
Naime, supruga i ja smo doslu 20. maja i na aerodromu su nam pokupili dokumente tj zute koverte koje smo dobili u ambasadi. Nije bilo nikakvog posebnog saltera za imigrante vec su nam to pokupili u delu za carinjenje. Dali smo opet otiske prstiju, potpisali neke formulare i to je u sustini bilo to.
Posle nekih 20-tak dana smo dobili prvo pismo, Welcome Notice, u kome obavesavaju da su primili k znanju nasa dokumenta i da su nam dodelili A broj. Vrlo je zanimljivo da sam ja dobio 5 a moja supruga 3 kompletno ista pisma, tako da smo zakljucili da su nas ovde toliko cekali i zeleli da dodjemo da su morali vise puta da nam pozele dobrodoslicu

O ovome je Meelosh vec pisao ali nisam primetio da je spomenuo sledece. Na tom pismu, osim A broja postoju i Receipt Number, koji moze dobro da posluzi jer pomocu njega kasnije mozete da pratite u kom stadijumu se nalazi vas "slucaj". To se moze proveriti na sledecoj adresi: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis (u donjem desnom uglu postoji polje Check Case Status u koje se upise receipt number i tacno vam da sta se trenutno desava sa vasom zelenom kartom.
10 dana nakon toga (tj. mesec dana nakon ulaska u USA) su nam dosle zelene karte i sreci nije bilo kraja
Sad se osvrcem na pricu o SSN-u i onome sto su mi ambasadi rekli, tj da ne treba da se aplicira za SSN ako ste popunili u formularu DS-230 da hocete da vam oni automatski dodele taj broj.
Moj savet je da ne slusate njihove price, nego da odmah po dobijanju zelene karte ili 26 dana po ulasku (pre toga ne uzimaju aplikacije) odete u Social Security Administraciju i ponesete pasos i Zelenu kartu ako ste je dobili.
Ja sam na salteru uredno objasnio da smo mi trebali da dobijemo SSN zajedno sa zelenom kartom, pokazao fotokopiju formulara DS-230, rekao da cekamo vec mesec dana ali da nista nije doslo. Zena je proverila u racunaru i pronasla da je kao proces zapocet i da je to tako ostavljeno iz ko zna kog razloga. Onda nam je opet uzela podatke, ukucala tamo u racunar i kroz nedelju dana oboje smo dobili brojeve. Naravno, rekla nam je da je vrlo dobro sto smo dosli jer se cesto desava da se tako proces zapocne, da tamo neko nije umeo nesto da uradi (recimo da procita ime ili prezime iz ovih krajeva) i da to chami nezavrseno mesecima.
Ovo sve pisem da bih koliko toliko pomogao ljudima koje ovo tek ceka jer sam cuo od prijatelja da su stvarno postojali slucajevi da ljudi cekaju i po 3 meseca da im dodje SSN a da pri tome nisu ni otisli do administracije da se raspitaju o slucaju. A kao sto najverovatnije znate, ovde je SSN najbitnija stvar bez koje se nista ne moze uraditi (legalno).
Eto malo sam se raspisao ali nadam se da ce nekom biti od pomoci.
Pozdrav,
M
PS mozda bi stvarno trebalo otvoriti novu temu sa iskustvima posle dobijanja zk a ne da ovde stvaramo pometnju i haos sa razlicitim komentarima. Meeloshe, ti si na potezu!
@hrvoje
na sajtu koji sam gore dao imas kompletna objasnjenja o svemu sto se tice zelene karte i duzime boravka van amerike.