Citat:
Prvobitno poslao korisnik USABIH
Najbolje ti je da do polovine decembra obavis ljekarski pregled u Sarajevu, kod dr Kapetanovica na Kosevu ili u drugoj klinici takodjer u Sarajevu (imas na stranici http://travel.state.gov podatke o klinikama gdje mozes obaviti ljekarski). Izvadi u sudu uvjerenje o nevodjenju krivicnog postupka i u policiji po mjestu rodjenja uvjerenje o nekaznjavanju. Kopiraj svjedocanstva i diplomu o zavrsenoj srednjoj skoli pa sve to ponesi na intervju zajedno za isprintanom stranicom o datumu intervjua...
|
Prije svega, hvala na odgovoru..vec drugi put veceras sam krenuo od pocetka na
http://travel.state.gov/.
Ispisao sam otprilike kako ja to vidim, pa nek neko ko je to prosao pojasni sto je nejasno i ispravi sto ne valja..valjda ce i ostalima (prvenstveno iz BiH) biti lakse kad naidju na ovaj post.
Sto se ljekarskog tice, nasao sam 2 klinike:
Polyclinic “Eurofarm” i Kosevo Hospital. Njih cu nazvati, raspitati se o terminu i eventualnim dokazima za vakcine koje sam vec primio...to je OK.
Dalje treba:
- pasos
- rodni list i kopija (mislim da ne treba prevod, a ne znam da li treba kopija biti ovjerena)
- uvjerenje o nekaznjavanju i kopija (isto u vezi prevoda i ovjeravanja)
- uvjerenje o nevodjenju postupka i kopija (isto u vezi prevoda i ovjeravanja)
- diploma o zavrsenoj srednjoj i kopija (isto u vezi prevoda i ovjeravanja)
- svjedocanstva o zavrsenim razredima i kopije (da li trebaju uopste? ako trebaju... prevod/ovjera?)
- slike (koliko za ljekarski, koliko za intervju, dimenzije?)
- odstampana stranica on prva da sam izvucen/stranica sa zakazanim intervjuem/potvrda o slanju ds-260
Ima li sta jos treba? Neki izvod iz banke? Treba li sta iz SAD? Papir o nesluzenju vojske (ako postoji sta takvo)?
Izvinjavam se na dosadjivanju, ali jedno je kad ja to procitam na stranici, a drugo je kad to napise neko ko je to prosao. Sto se ovih prevodjenja tice, cini mi se da je pisalo da ne treba nista ako je na sluzbenom domacem jeziku ili engleskom. Kasnije sam citao da treba prevoditi diplomu..ni sam nisam siguran sta sam gdje procitao...