Citat:
Prvobitno poslao korisnik ejpril88
Pretražila sam ceo forum i nisam našla temu posvećenu utiscima o Amerikancima i pripadnicima drugih nacionalnosti koji žive u SAD. Volela bih da oni koji su već u Americi napišu par redova o tome. Od više ljudi sam čula komentare tipa "na druženje zaboravi, oni su svi ljubazni na površini ali ne očekuj da ćeš sklopiti prijateljstvo", a ja nekako smatram da sigurno ima i ovakvih i onakvih ljudi, kao i svuda. Takođe sam čula više komentara kako su Meksikanci najsličniji nama i kako je s njima lakše zbližiti se nego sa Amerima.
|
Tesko je napraviti objektivni osvrt na ovu tematiku, a ne uci u generalizovanje sto i nije zahvalno. Niti smo svi mi koji emigriramo isti, a o njima, amerima, da i ne govorim.
Sto se CHGO tice, recimo da sam, pored par nasih ljudi, imao i poljake, latino, afrikance i par amera u krugu prijatelja.
Poljaci su slicni nama.
Latino - definitivno jer imaju mnogo slicniju kulturu nama nego anglosaksoncima. Latino me cesto podsete na Grke.
Afro-Amerikanci cesto umeju da budu vrlo pristupacni, mada u startu umeju da pokazu "guard". 95% mojih bolnicarki na poslu su bile crne i bile su skroz ok kada su se opustile i videle da ih ne cimam za sitnice.
Afrikanci - dakle ne African-American nego imigranti iz Afrike. Recimo da je meni ova ekipa najvise "legla", pogotvo ljudi iz Gane i Nigerije. Kapiram da je to zato sto su isto imigranti i prosli su isto sto i mi pa imaju jako slican nacin razmisljanja i pristup stvarima.
Azijati - ima ih raznih. Imao sam najvise kontakta sa filipincima. Iskustva su mahom bila pozitivna. Filipinci konkretno nisu bas tipicni azijati, vise vuku na latino kulturoloski (ipak su Filipini bili pod Spanijom 333 godine). Najbolja koleginica/drugarica sa posla je iz Juzne Koreje i ona je recimo meni super

Radila je sa nama i jedna vijetnamka koja je opicena 300%
Rodjeni - beli Ameri... Opsti je utisak da jesu hladni i nezainteresovani. Medjutim, kako ni oni svi nisu isti, dodje se brzo do zakljucka da ima medju njima materijala za druzenje. Treba samo naici na one koji nama licno, karakterom, odgovaraju...
Chicago... To je jedan poseban svet... Za punih 5 godina provedenih u tom gradu, moj kontakt se mahom svodio na imigrante i manjine... Tek po koji rodjeni Amer... Na poslu je 90% koeginica/kolega medicinskih sestara-tehnicara bila ekipa sa Filipina (ostalo po jedno iz: Juzna Koreja, Vijetnam, Gana, Nigerija, Haiti, Puerto Rico i ja - Srbija

), dok su bolnicarke bilo Afro-American. Posao pre toga pri zdravstvenom osiguranju - mahom Indija i Pakistan... U trucking-u su sve bili nasi - Balkan... Dakle po vecim gradovima, bar po ovim strukama kojima sam se ja bavio, rodjenih amera gotovo da nema...