View Single Post
Staro 19.01.2016, 12:24
elefteros elefteros je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2014
US lokacija: Boston
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku elefteros
Nepromenjeno

Boston je super baza za vikend izlete - na sat/dva vremena vožnje tu je mnogo lepih gradića za obići i prošetati i provesti fino popodne. Moj omiljeni gradić je Portsmaut na severu, a na putu do njega, svaki je lep i može relativno brzo da se obiđe. Njuberiport na primer, ili Rokport, pa čak i Salem.

Salem je šta više mnogo kul grad, i ima puno ulične umetnosti i murala sa lokalnim motivima, a najlokalnije su veštice Iz Salema je familija gospodina Patnama, koji je imao zapaženu ulogu za vreme borbe za nezavisnost, a njegova porodica je postavila temelje građanskom pravu zbog uloge koju su odigrali kao oponenti čuvenom suđenju vešticama. Njega pominjem jer nam se tako zvala ulica u kojoj smo živeli.

Severo-zapadno se nalazi Lowell, grad u kojem je rođen gospodin Keruak, najpoznatiji po kultnoj knjizi Na putu (eng. On the road). Drugi poznati žitelj je Miki Ward, glavni junak filma The Fighter u kojem glume Mark Volberg i Kristijan Bejl. Grad je pomalo apokaliptičan, i žao mi je što ga nisam posetio tokom dana. Uvek je to bilo nešto predveče i uvek nakon neke oluje. Lowell je posle Kembridža drugi grad po broju školaraca zbog velikog UMASS-a koji je u gradu. Centralni deo grada lep, prema pisanjima medija i blogova tu se dešava kao neka renesansa sa džentrifikovanim i renoviranim fabrikama koje su sada pretvorene relativno luksuzne stanove i dr. ali ja to nisam osetio uživo. Komjuting prema Bostonu je železnicom oko sat vremena. Posetio sam i Keruakov grob i zatekao nekoliko simboličnih ostavština njegovih poštovalaca poput olovaka i sl. i sada mi je žao što nisam uzeo jednu od njih i napisao knjigu... Stanimire, proklet bio što mi dade takvu ideju...

Ispod Džamejka Plejna se nalazi Harvardov Arboretum - otvoren je i mesto je prelepo. Podseća na Botaničku baštu, što Arboretum i jeste, samo po nekim definicijama ipak postoji razlika.

Dole južnije, uz obalu prema Kejp Kodu, Plimut, Denis, Orleans i plaže duž Nacionalnog parka skoro sve do Provinstauna su fenomenalni za posetiti. Izuzev Provinstauna - ne znam šta sam ustvari očekivao da vidim, ali sam otišao iz grada razočaran. Možda me je smorilo tri sata vožnje do tamo, ne znam.

Čatam je fenomenalan takođe! Plaže su predivne i sve o čemu treba voditi računa je parking Ima puno slobodnih mesta gde se ne naplaćuje, ali tamo gde se naplaćuje, treba povesti računa o vremenskim ograničenjima.

Marta je bila super iskustvo, ali možda malo skupo za moj ukus. Nismo uspeli da odemo autom jer je feri rezervisan prilično unapred, a bolje da ne pričam o cenama. Nisam siguran ni da bi vreme pogodili za feri zbog gužvi na 95ici, a tek o 495 i drugim lokalnim putevima da ne pričam. Neobjašnjivo. Ima parkinga u okolini Falmuta i odatle voze autobusi prema feriju. Ako vas put odvede tamo i na feri stanici upoznate naše momke i devojke koji rade u šopovima, dajte im neki bakšiš To važi i za druge gradiće po Kejpu, Marti i td.

I fejvorits za kraj - Njuton i Providens. U Njutonu sam bio 2010., a 2015. sam provalio da onda nisam video ni 10% grada. Nisam imao pojma o silnim, hajd da ih nazovem, zamkovima i o istoriji koja je super zanimljiva. Mada, sigurno nije bila ondašnjim stanarima istorije s obzirom da je Njuton bio deo čuvenog trougla robovima.

Providens ima kul festival koji se zove Water Fire i održava se dva puta mesečno. Sam grad je jako lep, a šetalište uz vodu sa brojnim restoranima i vatrenim ukrasima u vodi mu daje poseban šmek.