Ok, Moje licno iskustvo za SSN:
Kad sam sleteo na aerodromu, onaj immigration officer mi je rekao da ce oni poslati zahtev i da treba da cekam 3 nedelje, i ako ne dobijem karticu za 3 nedelje da nazovem Social Security office i da proverim status.
Naravno da nisam poslusao posto su moji planovi bili drugaciji i nisam imao toliko vremena da cekam
Sleteo sam u subotu a u ponedeljak u 9:00 AM sam bio u najblizi Social Security office. Objasnio sam da sam stigao u toku vikenda i da sam dosao da se prijavim, a ona teta na salteru me gleda, i neprijatno joj kako da krene pricu

i kad sam zavrsio kaze da moram da cekam da mi stigne SSN na kucnu adresu. Reko, znam da je to procedura ali mi je onaj sluzbenik na aerodromu potencirao da oni nece slati zahtev za mene nego da moram sam da podnesem (naravno da sam folirao)

Gospodja na salteru se iznenadila, pitala me dali sam mozda upamtio ime sluzbenika a ja odgovorio da nisam, da se samo secam da je bio jako nekulturan i nervozan
Ok, primila je ona papire i rekla da ce SSN broj biti generisan u sistemu za 24 sata, a karticu cu dobiti najkasnije za 3 nedelje. SUPER!
Sutradan, posle podne (posle vise od 24 sata) otisao u drugi Social Security Office i zakukao blago-telecim pogledom na licu kako ja moram da dobijem broj, barem da ga zapisem na komad papira posto imam ponudu za posao i treba da krenem da radim za 3 dana

Rekli su da su pravila takva ida nesmeju da mi daju broj, ali sam trazio da pricam sa menadzerom, koji je imao vise razumevanja za moju situaciju (glumio sam naivnog emigranta koji nema pojma sta ga je snaslo)

i pristao je da mi procita broj koji sam ja zapisao, i vec do kraja dana sam imao otvorene racune u 3 banke i zahtev za secured credit card
Kako je dalje islo, pisacu na odgovarajuce topik-e
Pozz