Eh, nakon nekoliko mjeseci pa skoro i godinu dana, evo mog iskustva s karticama i kreditnom historijom.
Prvu karticu, secured, sam otvorio u Bank of America. Stavio sam $300 i te su pare navodno trebale ostati osigurane otprilike godinu dana. Negdje mjesec dana nakon toga, kad je prosao prvi mjesec dana tj kad sam dobio prvi izvjestaj od banke, statement, otvorio sam nalog na CreditCarma (pratis otprilike kakva ti je historija). Na pocetku sam imao oko 695 poena. Mjesecno sam trosio 10% i pokrivao to sto potrosim. Na CreditCarmi sam svaki mjesec dobija po +1 poen.
Prije otvaranja racuna kod BoA, otvorio sam tekuci i stedni racun u lokalnoj kreditnoj uniji, OnPoint. To bih preporucio svima. Otvorite ta dva racuna u kreditnoj uniji, nista ne placate za odrzavanje racuna, novac mozete prebacivati s jednog na drugi bez ikakvih naknada. Poslije 3 mjeseca sa kreditnom unijom, imao sam opciju da otvorim i kod njih kreditnu karticu sto sam i uradio. Otvorio sam karticu sa limitom $1000. Prilikom provjere kreditne historije na CreditCarmi mi je pokazivalo oko 700 poena ali zvanici izvjestaj je pokazao da imam 735 poena.
Poslije 6 mjeseci s BoA, mozete ih zvati i traziti da vam secured karticu prebace u "normalnu" kreditnu karticu i da vam vrate pare koje ste ranije orocili. To mogu da vam odobre ali i ne. Ja sam malo bio lijen pa mi je bilo mrsko da ih zovem. Ali pazi iznenadjena, 7 mjesec s BoA mi dolazi posta, dakle oni sami mi poslali cek s mojih $300, vracaju mi, podigli mi limit na $500 i prebacili sa secured na regularnu kreditnu karticu. Nikakav negativni uticaj nisam imao na kreditnu historiju.
Nakon te 2 kreditne kartice, isao sam do Macy's da nesto kupim i kod njih sam isto tako otvorio karticu. Odobren limit s $300. U medjuvremenu sam aplicirao za kredit, hajd da kazemo od studentske banke, i odbijen sam. Medjutim kredit mi je ipak dala "vlada"(federalni) oko 60% a preostali dio mi je dao koledz. Na CreditCarmi pokazuje 696 poena a zvanici izjestaj je pokazao 739 poena.
Poenta:
BoA - vraca orocene pare i prebacuje tj skida ono secured poslije 7,8 mjeseci a da ne i zatrazite od njih.
CreditCarma - dobar orijentir, fin sajt ali u mom slucaju pokazuje 30-40 poena manje nego zvanici izjestaj od kreditnih biro-a.
01.05.2014. - izvučen 2015EU00023xxx
10.06.2014. - DS-260 poslat
23.01.2015. - mail sa zakazanim datumom
12.03.2015. - Intervju zakazan
26.02.2015. - Obavljen ljekarski pregled
12.03.2015. - Obavljen intervju i viza odobrena 
16.03.2015. - Kupljena avionska karta
20.04.2015. - Beograd-Amsterdam-Minneapolis-Portland
|