Citat:
Prvobitno poslao korisnik markoni
Imam par pitanja u vezi nekih dokumenata:
-"Birth Certificates", pise da treba "long form"...
Da li to znaci da treba da naglasim da nesto dodatno treba da sadrzi taj izvod iz maticne knjige rodjenih (u odnosu na uobicajni izvod koji se dobija tamo) i da ga trazim u (pretpostavljam) opstini Savski venac (na istom mestu gde trazim kada mi treba za npr: zaposlenje, upis studija itd...)
-"Deportation Documentation" ja nikad nisam deportovan, da li ipak treba da trazim neku potvrdu u vezi ove stavke i gde ako treba?
-"Marriage Certificate" nisam u braku (singl sam), da li se trazi neki dokaz da nisam u braku? (i gde ako se trazi)
-"Marriage Termination Documentation" Nemam niti jedan brak iza sebe, da li je ipak neophodno da i za to nabavim neki dokaz? (i gde ako jeste)
-"Custody Documentation" Nisam usvojen, nisam ni usvojio niti jedno dete. Traze li u Beogradskoj Ambasadi na razgovoru za DV vizu neki dokaz u mom slucaju za ovu stavku?
|
- uzimas standardni izvod iz maticne knjige rodjenih, kao za bilo sta drugo
- ne treba ti nikakav dokaz, takve stvari nosis samo ako jesi deportovan
- posto nisi u braku, ovo preskoci, ne treba ti nikakva potvrda
- takodje, nisi bio braku, ne treba ti nikakav dokaz o tome, dakle i to preskaces
- ni dokaz o tome da nisi usvojen ti ne treba, ne znam ni da li tako nesto postoji, svakako preskaces i ovo ako nisi usvojen
dakle nosis samo dokumenta koja se odnose na tebe, ovo su stvari koje su potrebne u specificnim slucajevima.
Citat:
Prvobitno poslao korisnik markoni
I jos dva pitanja:
1) Hocu da nazovem ambasadu da javim da sam izvadio drugi pasos, pa imam drukciji broj pasosa i jos jednu sitnicu koja je drukcija u odnosu na DS-260 sto je bilo kada sam popunjavao, pa me zanima na koji telefon to treba, kako treba da se pretstavim i kojim danima to moze od koliko do koliko sati je taj telefon dezuran.
2) Koliko dana pre intervjua je pozeljno da zakazem lekarski. Planiram u Smiljanicevoj (jer sam cuo da je tamo pozitivnije iskustvo vecine), pa mi se cini da sam negde procitao da se to zakazuje samo radnim danima (9-13h)...
Sta sve uopste treba poneti na taj lekarski pregled sa sobom?
|
1) broj telefona ambasade koji zoves je + 381 11 706-4000. Javice ti se automat i samo prati uputstva. Razgovor sa strankama se obavlja u nekom odredjenom delu dana, zaboravila sam tacno, ali mislim da je oko 15-16h. Svakako kad god nazoves a da nije u tom odredjenom periodu, automat ti kaze u kom periodu mozes da obavis telefonski razgovor sa konzulom. Sve sto treba da kazes kad dobijes konzula je da si dobitnik na lutriji i svoj case number i naravno razlog zbog kog zelis da ti otkljucaju ds-260.
2) to zavisi od tebe, mozes i dan pred intervju ako zelis. Imaj na umu da ce ti viza vaziti 6 meseci od datuma kada si obavio lekarski, pa se na osnovu toga kad planiras da ides i orijentisi. Na lekarski nosis pasos i 4 slike 5x5, iste kao one koje ces nositi i u ambasadu (za ambasadu ti trebaju dve) ukoliko si vakcinisan nosis i potvrdu o vakcinaciji, ukoliko nisi, vakcine ces dobiti na lekarskom. Svakako ces dobiti sve informacije o tome sta treba poneti kad budes zakazivao pregled.