Nama su stigle zelene karte tacno 60 dana od momenta ulaska.
Savet kada su u pitanju licne karte:
Posto smo imali tu privilegiju da upadnemo u "Zuti folder" gde su pored nas iz Srbije (ili mi pored njih) Rusija, Sirija, Bugarska, Hrvatska, Kazahstan i jos nekog sam sigurno izostavila, za nas "povlascene" vaze posebna pravila. Na svakoj tastaturi stoji zalepljen zuti stiker sa spiskom navedenih drzava, cim vide pasos odmah vam zalepe i zuti stiker, pa sve zutim folderom i svaki sluzbenik ustukne pred tobom zutom bojom.
Vec je neko to spominjao ovde, ali valjda nam udje voda u usi i ne ispratismo sve detalje. Licnu kartu, posle socijalnog broja smo smatrali cistom formalnoscu, medjutim u mom slucaju je to trajalo nepuna 2 meseca.
Muz je tako reci imao srece, otisli smo zajedno 09.04. polozili teorijski deo vozackog, ali su nam rekli da ne mozemo oboje polagati istog dana na istom vozilu. I resismo ajd on ce prvi, a ja cu sutradan. Suprug je polozio, odradili mu vozacku, ali mu je nisu dali. I tu krece odlaganje. Sledeceg dana nisam mogla jer su mi rekli, vasa dokumentacija je skenirana, socijalni broj, potvrda iz banke, pasos sa vizom i poslata u Springfild na proveru, kada to provere, onda cu ja moci da polazem.
Za dve nedelje nam stize pismo iz Springfilda da posaljemo izvod iz banke, potvrdu nisu smatrali validnim dokazom adrese /naravno ni njihovo pismo koje smo dobili na adresu a oni jesu drzavna institucija/.
Sada su u DMV nase izvode skenirali i poslali. Meni jos nisu dali dali da polazem dok ne stigne potvrda iz Springfilda. Posle desetak dana, suprugu stize koverat sa vozackom dozvolom, a meni da su dokumenta u redu.
Odem u DMV sada polozim izrade dozvolu i salju za Springfild

Pokusavam da razumem, adresu ste proverili, vizu, sve, imam dva pisma iz Springfilda, nazalost sluzbenici veoma ljubazni ali sa distance kazu procedura.
Kada sam polusala da nazovem Springfild, u prvoj turi cekanja, bili su strpljivi trazili broj predmeta proverili i dali nam informacije, a u drugoj turi cekanja, prvo pitaju koji pasos kada kazem Srpski bez provere samo kazu rok je od 35-45 dana za odgovor. Ne moram spominjati da sam bila vise nego ljubazna i obzirna za vreme i trud koji izdvoje za mene, ali.. Kada sam pokusala da objasnim da je sve vec provereno, oni ponove
svaki put kada odete u DMV i odradite bilo sta, predate neki dokument koji je nedostajao ili sl,
kao da ste podneli novi zahtev krece novih 45 dana roka.
Otisla sam i licno u DMV, rekoh ajd mozda ne formulisem dobro upit, sluzbenica je zvala Springfild i ni njoj nisu dali da kaze konkretno ime posle izgovorenog drzavljanstva dobila je isti odgovor.
Lakse bi mi bilo da sam ovo znala onog dana kada sam polagala, ne bih izasla ni na jedan test tog dana. Samo sam htela da podelim svoje iskustvo s nekim koga ovo tek ceka.
Teorijski licnu kartu mozete dobiti za dve do tri nedelje, a mozete cekati i to 45 dana, pa vise puta tako. Obratite paznju.