View Single Post
Staro 07.07.2016, 07:24
milan.b milan.b je offline
Drug član

Datum prijave: 05.08.2014
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milan.b Prikaz poruke
Hvala na odgovoru. Vidim da i ti imaš svoj "slučaj".
Ja sam našao da je po našem Ustavu član 62 stav 4 vanbračna i bračna zajednica izjednačena:
- Ustavni sud je konstatovao da Ustav u članu 62. stav 2. utvrđuje da brak nastaje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom, dajući, pri tom, u stavu 4. istog člana zakonodavcu ovlašćenje da uredi brak i odnose u braku i porodici. Odredbom člana 62. stav 5. Ustava utvrđeno je da se vanbračna zajednica izjednačava sa brakom, u skladu sa zakonom, čime je, po oceni Ustavnog suda, na posredan način, kroz određivanje pojma braka, ustavotvorac odredio i pojam vanbračne zajednice. Drugim rečima, izjednačavajući vanbračnu zajednicu sa bračnom, ustavotvorac je određivanje suštinskih elemenata potrebnih za nastanak vanbračne zajednice vezao za postojanje elemenata potrebnih za nastanak bračne. Kako Ustav kao jedan od konstitutivnih elemenata za zaključenje braka utvrđuje i različitost polova lica koja daju pristanak, to se, po oceni Ustavnog suda, ovaj uslov odnosi i na lica u vanbračnoj zajednici. Iz navedenog sledi da ustavnopravni pojam vanbračne zajednice podrazumeva zajednicu muškarca i žene."
(Iz presude Ustavnog suda Srbije, U-br. 347/05 od 22.07.2010. godine)

Zbog ovoga se nadam da će sve biti u redu, ali videćemo kako će sve ovo tumačiti u Kentakiju i da li će nas uopšte pozvati na razgovor.
U svakom slučaju i tebi i nama želim puno sreće.
Greška...
Stav 5, a ne stav 4 kako sam ja naveo pre citiranja
Reply With Quote