Treba da razumete da je ovde totalno odvojeno: "strucnjaci" (oni koji ce verovatno da rade "full time jobs") i ljudi koji ce da rade za minimalac. Ovo sto sam ja pisala se odnosi samo na one kojima je los Engleski i koji ce da rade za minimalac.
Ko u Srbiji zaradjuje 350 evra, sve zavisi kog je obrazovanja i da li se to priznaje ovde.
Evo svoj sopstveni primer: tu sam kao magistar tehnickih nauka zaradjivala 400 evra mesecno. Ja ovde zaradjujem daleko, daleko vise. U oba slucaja radim na fakultetu.
Ali masinski tehnicar u Srbiji nije masinski tehnicar ovde (njima je tehnicar neko sa visom skolom). Masinski tehnicar je ovde neko ko se racuna da ima savmo zavrsenu srednju skolu.
Razumite to pod broj jedan, pravila su totalno drugacija zavisno od:
1. nivoa znanja vaseg Engleskog
2. vase struke (neke se ovde priznaju direktno - CS, inzenjerstvo i slicno., neke ne - medicina, zubari itd...)
3. nivoa vaseg obrazovanja (oni nemaju srednje tehnicke skole vec vise skole koje obrazuju tehnicare)
4. sposobnosti da se snadjete
5. sposobnosti da zivite sami
6. broju ljudi koje cete da izdrzavate (dependents)
7. poznanika koje ovde imate (nije isto doci sam ili kod nekog u pocetku)
8. lokacije koju izaberete koliko vam odgovara (jedno je zelja za turizmom a drugo su realne mogucnosti)
9. perioda u godini kad dolazite (recimo hocete da radite pri turizmu a dodjete van sezone)
8. srece
9. onog ko je dosao sa vama
10. - n ko zna cega jos, ko je ovde nek slobodno doda
Tako da npr. mozes biti top strucnjak u svojoj struci, ako ti se diploma ovde ne priznaje i ako ti je krs Engleski, nista ti nece pomoci oko trazenja posla. Npr. recimo da si najbolji zubar koji je ikad radio u Srbiji sa savrsenim Engleskim. Dzaba. Moraces da se doskolujes. Ili ako si top metalurg, ma nek imas i doktorat a Engleski ti je krsh. Dzaba. Moraces da usavrsis Engleski.
|