Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dusan83
Pa dobro sociologija je širok pojam mogu se raditi razni poslovi, profesura je samo jedna opcija. Drugo i profesor mora neko da bude, ne možemo svi da budemo inžinjeri, tehnolozi, ITevci i vozači kamiona.
Evo uzmi filozofiju na primer. Kojoj zemlji su potrebni filozofi? Srbiji sigurno nisu, a opet fakultet je pun studenata svake godine. Zašto ljudi i dalje studiraju slikarstvo? Što ne studiraju industrijski dizajn, kome treba slikar?
A zavisi i od čoveka, neko više teži da radi posao koji voli za manju platu, nego posao koji ne voli za veću platu. Nekad te muka natera da radiš nešto što ne bi ni u ludilu, nekad se desi da ti se to na kraju i dopadne; a nekad imaš mogućnosti za više opcija. I tako, ajd budite pozdravljeni forumaši.
|
A sto se filozofije tice, to ti je sad jako relativno. Jer ja sam npr Ph.D. a to ti bas i znaci Doctor of Philosophy zar ne? Tako da sam i ja u principu, filozof. Ne?
Profesor filozofije jeste nesto manje placen nego profesori na drugim smerovima. Najvise su ti placeni oni na poslovnim koledzima (Business, ekonomija). Zato sto mogu da sa tim svojim doktoratom mlate pare po bankama i hedz fondovima. Oni su top placeni. I jos neke struke. Za njima Science, Engineering, Technology (ono sto zovu STEM) pa tako dalje. Zato sto se rade istrazivanja koja su vezana za tehnoloski razvoj i neke inovacije pa se vrte tu neke pare vezane za projekte koji se rade za ovdasnja Ministarstva za Nauku. Isto vazi za medicinu, tu se isto vrti jako puno novca jer se non stop izmisljaju nove stvari.
Nije uopste stvar u tome da sociologija i filozofija nisu popularne za studiranje. Cak naprotiv. Problem je sto jesu. Sto imas jako mnogo domacih koji to studiraju. Nama koji smo tehnicke struke, nama je lakse sto se tice trazenja posla samo zato sto to nisu popularne stvari za studiranje, pa im u tim oblastima fali radne snage.
Bas imam jednu komsinicu, magistar istorije, nema ni zdravstveno osiguranje, radi kao adjunct professor za neku crkavicu, konobarise i radi na nekim prijemima katering. Problem je sto nije deficitarno zanimanje, ima ih previse sa njenom diplomom, vise nego radnih mesta.