View Single Post
Staro 23.12.2008, 23:05
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Pazi - postoji ovde i odgovornost pojedinca. Američki zakon je vrlo precizan što se toga tiče: "an objective reasonable person would not have considered this advertisment an offer" (John D.R. Leonard vs. PepsiCo). Ovaj slučaj se vrlo često koristi kao presedan u presudama za reklame i oglase koji nude kule i gradove. Znači - ako nešto zvuči too good to be true, onda okret i na drugu stranu. Neko neće da potpiše contract - na vrata. Neko ti ne da odmah cenu za usluge koje ti nudi - na vrata. Ebay - sve preko $500 mora da ima written contract po US Law da bi zakon bio enforcable. Ako Ebay policy ne pokriva do detalja tvoju transakciju - tražis poseban ugovor (ja ih imam na gomile u file - ozbiljni prodavci nikad ne prave problem). Sve skuplje od $1000 plaćanje preko paypal pa onda local pick up - ugovor o primo-predaji i release form čekaju na stolu. Sve isto tako i za Craigslist.

Ja znam da se dosta ljudi upecalo na šemu keširanja čekova za određeni procenat ali iskreno ko god poznaje sistem zna kako rade banke i da svojim klijentima keširaju čekove bez problema... e sad kad se ček vrati jer nema dovoljno funds na računu, na snagu stupa ugovor koji je klijent potpisao sa bankom kada je račun otvoren. Banka znaci traži novac od klijenta nazad, a klijent onda može da tuži "poslodavca". Tako kaže zakon. Naravno da oni hapse - kada su takvi likovi ovde a ne u Nigeriji. Ne moze zakon da izreguliše sve, za nešto mora malo i da se upotrebe moždane ćelije. Znači - lako zarađenih para odavno nema na ovim prostorima, a i mitovi tipa "tužiš McDonald zbog vruće kafe" su davno prošlo vreme - čing čing ling ling cash register ring - business closed.

I da ne bude zabune - ne, nisam se ja naučila na svojim greškama. Neko me ja na postovima za školovanje pitao šta ce mi Law/Contract za film major i finance... Contract je na većini univerziteta obavezan predmet. Tako se uči život. Nešto mi se ne mili da se vučem po small claims courts...
Reply With Quote