Citat:
Prvobitno poslao korisnik zmija
Pozdrav da prenesem iskustva sa ljekarskog iz Sarajeva ako koga bude zanimalo i kome bude trebalo čisto informativno. Radio sam u Eurofarmu na Iliđži kod dr. Eldine Čengić, sve pohvale za nju i osoblje stvarno profesionalno sa njihove strane sve. Prvo mjerite visina, težina, pritisak i osluškuje disanje, onda vadite krv i uzima vam bris sa otvora za uriniranje da se tako izrazim i to je to što se tiče toga tu uz par pitanja za drogu,alkohol,vid i ostale gluposti sve u svemu tu završite za 15 do 20 minuta. Onda vas pošalju na slikanje pluća u polukliniku Sunce udaljenoj 3kilometra od Eurofarma, nebrinite ako neznate po Sarajevu poput mene vrlo je lako naći a i ljubazno će vam objasniti gdje se nalazi tako da bez brige. Onda kad dođete u tu drugu polukliniku samo predate uputnicu koju dobijete i sve će vam reći, uostalom znaju unaprijed već sve tako da bez brige. Tu uslikate pluća, sačekate malo dok doktor ne pregleda cd koji dobijete kad se slikate i kad završite tu sve što ste dobili nosite nazad na Iliđzu i plaćate tamo. U međuvremenu vaš nalaz krvi i sve ostalo je gotovo tako da vama ostaje samo da platite. Rezultate pregleda doktorica dostavlja ambasadi zapečaćene a vi dobijate samo kopiju vakcinalne istorije i cd od pluća koji obavezno nosite u Ameriku sa sobom. Uglavnom to je to, na ljekarski nosite 4 fotografije 4x3cm, adresu u USA, vakcinalni karton istoriju (zdravstvena knjižica ako nemate) i pasoš. Cijena je 220km (110e). Možda već znate sve ovo al eto kome bude trebalo, a sad čekanje 19.12 i viziranje.
|
Još samo da dodam...nalaz brisa ne bude gotov isti dan, već tek za dva do tri dana.
Ukoliko rezultati brisa nisu dobri, nešto se jel nađe, doktorica zove pacijenta da se vrati.
Ukoliko i taj nalaz bude uredan, Eurofarm svoj dio papirologije šalje u ambasadu.
Rekla je..ukoliko do srijede ne čujem ništa od njih, mogu pretpostaviti da je moja dokumentacija od srijede u ambasadi.
Što znači...ko planira raditi ljekarski u Sarajevu, neka ga radi najkasnije oko 10 dana prije zakazanog razgovora u ambasadi.
Ja sam recimo danas bila i uradila ljekarski.
Kod mene je bio problem oko potvrde o primljenim vakcinama. Moj karton koji je sve te podatke sadržavao je izgorio nekad u ratu, jer je dom zdravlja gorio.
Stare prije ratne knjižice također nemam, a u njoj su sve vakcine zavedene.
Dr. Čengić je bila toliko ljubazna pa mi je svakako ispunila papir da sam primila sve potrebne vakcine.