Tema: USA Taxes
View Single Post
Staro 05.02.2017, 22:16
draganp draganp je offline
Drug član

Datum prijave: 09.05.2015
US lokacija: Knoxville, TN
YU lokacija: Banovici, BiH
Nepromenjeno

Pozdrav svima,
trebao bih uradim prijavu poreza za proslu godinu, a posto mi je to prva prijava imam nekoliko nejasnoca.

U USA sam od 20.5.2016. Isao sam kuci u toku septembra i bio tamo 23. dana. Radim od novembra. Dobio sam W2 obrazac i krenuo da popunjavam prijavu preko turbo tax. Imacu povrat poreza jer je ukupna zarada mala i plus EIC. Single sam, ne prijavljujem nikog, nit ce mene ko prijavljivati, i bio sam vise od 6 mjeseci ovdje, tako da ispunjavam uslove za EIC. Situacija je vrlo jednostavna, imam samo jedan W2 i ne mislim prijavljivati nikakve troskove, zivim u rentanom apartmanu.

U toku popunjavanja prijave ima pitanje u vezi bankovnog racuna u drugoj zemlji. Imam tekuci racun sa simbolcnim iznosom u BiH i par puta sam u pocetku prebacivao sebi novac ovamo sa tog racuna. Trebam li to prijaviti li ne?

Iduca nejasnoca je pitanje vezano za income iz rugih zemalja. Prije nego sam krenuo ovamo sam imao posao u BIH. Trebam li to prijaviti ili ne? Nema mi logike da prijavljujem posao koji sam radio dok nisam usao u US, i na kraju krajeva za koga sam platio vec poreze u BiH.

Hvala!!!
22.6.2015. poslan DS-260
04.01.2016. zakazan intervju
08.01.2016. viza podignuta
20.05.2016. BG-London-Atlanta-Knoxville
Reply With Quote