View Single Post
Staro 13.01.2009, 17:14
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ja verujem da je tesko (i sam sam otisao odatle), i smatram da ako nesto ne valja...menjas. Naravno, za to treba hrabrosti i volje...ali zato smo svi ovde...jer smo odlucili da nesto drugo probamo, jer nam se zivot koji smo imali u srbiji/makedoniji/bosni/hrvatskoj (ma jugi majku mu) ne svidja. Meni je cale od malena govorio "sine, domovina je tamo gde ti je lepo" ... i verujem duboko u to. Medjutim, ne treba biti neoprezan i zaletati se glavom kroz zid. Neke stvari moraju biti jasne: prodavac/ica na kasi u Srbiji koja radi u nekom Maxi diskontu zivi bolje od prodavac/ice u Wallgreen, wallmart i sl. marketima. Cak i da su im plate u odnosu na standard zivota iste, prodavac/ica u srbiji ima godisnji i zdravstveno osiguranje (ma kakvo ono bilo). Ima neki osecaj sigurnosti, ma kako on mali bio. Naravno, prodavac/ica u isto takvoj radnji u nekoj francuskoj zivi daleeeko bolje. Fora je sto evropske zemlje imaju neke propisane zakone o radnicima (moras imati godisnji, zdravstveno i sl....inace radis ilegalno). U Americi tako nesto ne postoji (ti federalni minimumi i sl. stvari....to macku o rep....to se jako lako pravno izvrdava). Ako si potreban gazdi, sve ce uciniti da imas dobre uslove za posao (sto u srbiji nije slucaj), ali ako ima takvih kao ti gomila koji ceka posao.....onda vidis da robovlasnicko drustvo je itekako jos prisutno u americi, jedina razlika je sto nije vise ograniceno samo na crnce.
Jos jedna razlika je sto u Americi ako radis i lepo zaradjujes....stvarno ces lepo ziveti...ali ako popijes otkaz....nadero si, jer su troskovi oooogromni.
U srbiji u tom slucaju, neces platiti rentu...gazda ce te ili sacekati, ili izbaciti (pa ces se vratiti kod svojih)...u nekim slucajevima (kao sto moji imaju u crnoj gori)...gazdi ce trebati 2-3 godine da pokrene postupak da te izbaci iz stana. U Americi...ne mozes da letis iz stana, jer si pod ugovorom...moras da placas tu kiriju, ako je nemas...ili ces napraviti kreditni fijasko, ili ides u zatvor (postoji varijanta i da podizdas...ali moze potrajati neko vreme, dok nadjes kome). Imas tu razne rezije koje treba da placas...ako ne mozes, nadero si.
Meni je licno ovde za sada dobro (kuc,kuc,kuc). Ja sam imao posao na startu, daleko bolje uslove nego u srbiji (iako radim za istu firmu) i zivim lepo iako zena nema posao...a kad ga nadje ocekujem da cela njena plata ode na stranu. Medjutim....kada bih sada popio otkaz i ne bih nasao za 2 meseca posao, morali bismo nazad u srbiju. Da sam i ja prosao kao ona ovde, vec bismo se vratili nazad. Ne zelim nikog da obeshrabljujem...ali stvari jesu teske za one koji dolaze sada u ovo doba.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Olivera Prikaz poruke
It's a peculiar life my friends ))

*Nemogu da promenim posao za bolju platu jer sam iskusila na sopstvenoj kozi avanturu napustiti posao i challenge-ovati sebe da nadzem bolje placeni i to me je kostalo 4 mizernih meseci i gomilu racuna iz kojih sam se vadila naredih 10 meseci.
Ovo ti se ni ovde nece promeniti

Citat:
*Kuca mi je 350 m2 veoma kvalitetne gradbe, ali je pavi hell zagrejati je na -15C jer su mi racuni = na platu
Ovde taj problem neces imati, jer ces ziveti u 50 kvadrata, a ne 350....i to od sperploce, a ne kvalitetne gradje....doduse ako budes bila moje srece i dobijes onu pec kao i ja...onda ces imati problem i tih 50 da zagrejes.

Citat:
*Imam zdravstveno osiguranje i besplano lecenje, ali skraja bilo da bilo ko ovde upadne da se leci u besplanim-drzavnim klinikama
Imam privatno osiguranje ovde (i to PPO) i dalje za svaki pregled moram da se hvatam za dzep...ali ok

Citat:
*Mogu kad je suncan dan da sedim na obali reke u fency kaficima (sto i radim)
i cediti zadnje pare na uzivanje jer nemam pametnija posla (zato sto bilo kakvog posla i NEMA)
Ovde su kafici mnogo skuplji nego tamo. Recimo da u Srbiji u kaficu cena piva kosta kao 2-3 u radnji, dok u americi kao 6-7 u radnji....cisto poredjenja radi. Kafa ti je u starbucks 3-4$

Citat:
*Imam 15 dana placenog godisnjeg odmora, a ga ne koristim jer ne mogu dalje od Ohrida i Grcke sa platom koju zaradzujem (i pored toga sto imam besplatnu avio-karu kao zaposlena u aviokompanii). Onda bih trebala ispastati narednih nekoliko meseci dok ne dodzem na sebe.
Po statistici vecina Amerikanaca ima 12 dana godisnjeg odmora, kojeg ne iskoristi. Veliki broj ljudi nema uopste godisnji odmor. Tako da, imas para, nemas odmora.

Citat:
*Radim i prekovremeno (i do 11 saati), al mi nije placeno jer je ovde raj za prevarantske-gazde koji ce te iscediti kao limuna i napraviti magarca od svakog, samo zato sto nemamo drugog izbora.
Retko koja firma u americi placa prekovremeni rad. Uglavnom pise da je placen, ali nije...radis prekovremeno da bi se dokazao.

Citat:
*Osigurana sam na 200EUR, zato da bih moj gazda imao manje troskove, a ostatak mi isplacuje na crnom. I da. postoji obavezno penziono od kojeg cu da primam mizernih 100$ u starosti, al je moj gazda bitno ustedeo za jos jedan BMW za svoga sina.
Ovde ces biti priavljen na pun iznos, jer je tako zakon...to je ovde bolje. Penziju neces ni imati u starosti (ni tih 100$), ako sam ne sakupis pare (kroz onaj 401k, koji sutra moze da ti propadne, jer su pale akcije na berzi). Takvu penziju mozes i tamo da imas (stedis u banci i ulazes u berzu).

Citat:
*Mozda cu u USA raditi prekovremeno, al bar znacu zasto.
Ako budes imala dobar posao, slazem se.

Citat:
*Mozda cu i raditi posao koji ne volim al cu ga zavoleti kad primim pay-check.
Ako budes imala dobro placen posao, slazem se (preko 50.000$ godisnje).

Citat:
Idem, da vidim.
Uvek imam gde da se vratim.
Sa ovim se u potpunosti slazem. :-)

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote