View Single Post
Staro 15.09.2017, 01:34
LJ75 LJ75 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.09.2016
Nepromenjeno

Evo brzinski i iskustvo iz NC:

Vozio od New Yorka do Charlotte-a na sa našom vozačkom (Bosnanac). Imao sam i međunardonu, ali me nisu ni jednom zaustavili.

Kada smo dobili SSN (obično traže da vide SSN karticu, a ne samo broj, koji vam mogu dati i prije u SSA uredu), otišli i prijavili se. Prije toga vježbali testove par dana, ali moglo je i bez toga.

Isti dan polagali teoretski dio (potrebno je 'ubosti' 20 od 25 pitanja), a nakon toga su mi provjerili vid, i opet malo sačekaš - i onda izlazak na teren. Provjeriće da li je sve OK sa autom (žmigavci, stop svjetlo, sirena), a onda sama vožnja. Stajanje na stop, vožnja unazad, 3-point turn, držanje svoje trake, i tako...

Posije toga (bar kod nas) platite 5 dolara, i dobijete papirnu verziju, a nedugo nakon toga bi trebalo da vam pošalju i pravu.

NAPOMENA: auto u kojem ćete polagati treba da ima osiguranje, i vaše ime treba da stoji kao da ste jedan od osiguranika (konkretno, ovdje u NC to je forma DL-123). To vam provjere odmah na početku, i tek onda može dalje.

Ako vas je 2 (muž i žena), i ako jedno vozi bolje od drugog, možda ne bi bilo loše da jedno polaže kao danas, a drugo sutra. Razlog je da komisija koristi istu rutu, pa bi npr. muž mogao da pokaže supruzi kojim putem se ide, i da naprave tzv trial run.

Ako vam npr. prijatelj posuđuje vozilo, bilo bi dobro da ga/je zamolite da vas doda kao osiguranika.

U našem slučaju je auto bilo naše, kupljeno sa bosanskom vozačkom dozvolom. Inače, kao neko pravilo je da ne možete da kupite auto bez vozačke, ali su nama izašli u susret. Ko zna, možda je i njima bila frka zbog kraja mjeseca.
Reply With Quote