Ako sam dobro razumeo, čitajući uputstvo koje sam dobio uz kovertu, kao i odgovore na ovoj temi, poslednja šansa za promenu adrese na koju će biti poslat Green Card je na aerodromu u USA, kod službenika U.S. Customs and Border Protection.
U pomenutom uputstvu, koje sam dobio uz kovertu, a koje se odnosi na izdavanje Social Security Number Card, u rubrici 'Ako se niste prijavili za SSN kada ste podneli molbu za vizu ...' piše između ostalog i sledeće:
'Kada budete imali adresu stalnog boravka, molimo vas da nas pozovete kako biste saznali gde da podnesete zahtev za SSN karticu.'
Po ovom ispada da useljenik ima mogućnost da pronađe stan kada doputuje i da će oni na osnovu te nove adrese boravka da upute imigranta u kancelariju koja je najbliža toj adresi, odnosno u kancelariju koja pripada državi u kojoj je ta adresa.
Ja sam prijavio adresu u Floridi, na kojoj žive moji rođaci, a putujem u Njujork i želim tamo da ostanem. U Njujorku ću pre iznajmljivanja sopstvenog stana morati da nađem posao, tako da na aerodromu neću moći da promenim adresu koju ni nemam. Trenutno ne postoji način da dođem do bilo kakve adrese u Njujorku, osim od vlasnika stana kod kojeg bi rezervisao sobu na hostel sajtu.
Koliko sam shvatio svaka prijavljena adresa uvek ostaje zabeležena i nije preporučljivo često menjati adrese i da je najbolje da sledeća adresa, posle one koja je navedena prilikom aplikacije za vizu, bude adresa legalno iznajmljenog stana. Problem je i što po zakonu svaka promena adrese mora da se prijavu u roku od 10 dana.
Nije baš pametno da se na aerodromu da adresa vlasnika stana kod kojeg je rezervisana soba, jer on može da otkaže tu rezervaciju i da se nikad ni ne upoznam sa njim.
U slučaju da se upoznam sa vlasnikom koji mi izdaje sobu za prenoćište možda bi mogao da se dogovorim sa njim da mi dopusti da prijavim njegovu adresu na formularu za izdavanje SSN, pa da mi SSN kartica stigne na njegovu adresu u tom kratkom roku, 5 do 10 dana, kako su navodili članovi ovog foruma, što bi bilo idealno.
Ne znam šta bi se desilo kada bih u kancelariji Socijalnog, koja se nalazi u Njujorku, u zahtevu za SSN, naveo adresu u Floridi. Da li može da se dogovori u kancelariji da se SSN kartica ne šalje na adresu već da je ostave kod njih u kancelariji i da se lično preuzme?
Ako bi mogla da ostane ta adresa u Floridi, problem bi bio što na poštanskom sandučiću kod moje rođake ne stoji moje ime, pa bi poštar možda samo ostavio obaveštenje da dođem u poštu i preuzmem karticu, a ja to ne bih mogao jer nisam tamo, a rođaka ne bi mogla ni u pošti da ga preuzme jer verovatno treba lično da se preuzme.
Ako bi ipak uspela da preuzme karticu SSN, da li postoji mogućnost da mi nekako pošalje i bez adrese stana u Njujorku, da ostane u pošti i da dobijem obaveštenje na email pa da odem da preuzmem?
Postoje i servisi za iznajmljivanje pošte, koji se naplaćuju oko 25$ na mesečnom nivou, oni koje ljudi koriste kada kupuju preko ebay, pa me interesuje da li je pametno zakupiti tu adresu i navesti je u kancelariji za SSN?
Primer jedne virtualne kancelarije, u Njujorku, kod koje se mogu iznajmiti adrese:
http://www.nycvirtualoffice.com
Pretpostavljam da je to legalna usluga, jer bi verovatno morao da objašnjavam službeniku ko tu živi itd.
Za GC nisam ni platio fee, to ću od prve plate i kad budem iznajmio svoj stan, tako da sa tim neću ni da se opterećujem, nadam se da po dolasku u USA imam bar tri meseca vremena da uplatim taj fee.
SSN kartica mi je sad najveći problem i velika dilema
Hteo bih da sve bude legalno i po zakonu.
Jasno mi je da je u Njujorku skupo rentiranje i da treba platiti za pola ili čak celu godinu u napred, što ja definitivno neću moći pre nego se zaposlim.
Jedno je sigurno i od toga nema odstupanja, idem u Njujork i tamo ću u kancelariji socijalnog podneti zahtev za SSN

Case Number: 2018EU000043XX
15.06.2017. Poslat DS-260
20.09.2017. Obavešten putem email poruke da je zakazan intervju
20.11.2017. Obavljen lekarski pregled (9:00h do 13:30h).
22.11.2017. Obavljen intervju (8:30h - 10:00h)
24.11.2017. Viza u pasošu

30.11.2017. Stigao pasoš sa vizom u DHL servisni centar
00.05.2018. Activation trip (ulaz, možda izlaz i gotovo)