Novu adresu u New York City sam prijavio službeniku U.S. Customs and Border Protection (CBP), po dolasku na John F. Kennedy aerodrom, na imigracionom odeljenju, na šalteru.
Zamolio sam ga da ne pokrene proceduru za izdavanje SSN i rekao mu da ću brže dobiti SSN ako sam odem u najbližu kancelariju i podnesem zahtev. Rekao je da se slaže sa tim da će brže biti gotovo i da on neće pokrenuti proceduru.
U ponedeljak (14.05.2018.) sam bio da podnesem zahtev i to u centru New York City, Downtown Manhattan, 123 William Street, treći sprat. Na samom ulazu u to odeljenje ima automat, kao u našim bankama, izabrao sam na touch screen u opcijama da mi je potreban novi SSN i da, kada sam ja u pitanju, nisam imao pre SSN, dobio listić sa brojem A363, i seo na stolicu da sačekam, tu je naravno i obezbeđenje na ulazu, koje mi je ponudilo zahtev koji treba da se popuni a i nekoliko drugih ljudi koji su čekali, možda svega desetak njih. Prostorija je velika i jako uredna, ima dosta šaltera i iznad svakog šaltera je tabla na kojoj piše window i pored broj. Na jednom zidu su okačena dva televizora, i na svakom se prikazuje koji broj je na kom šalteru, a službenik i prozove koji broj da dođe na koji šalter. Moj broj je dodeljen na šalter (window) 22. Službenica koja tu radi me pitala šta mi je potrebno ja rekao SSN, tražila je pasoš i skenirala je nešto iz njega, verovatno i prvu stranu sa podacima i vizu. Tražila je i zahtev za SSN koji sam ja našao na internetu i popunio još ranije i poneo sa sobom. Posle je unela podatke iz vize i pasoša u računar i dala mi potvrdu da sam podneo zahtev za SSN. Takođe mi je rekla da će SSN kartica stići na adresu koju sam dao za tri do četiri nedelje, iako na toj potvrdi piše rečima za otprilike dve nedelje (about two). Ona je čak precrtala to otprilike dve i preko two napisala olovkom broj 4. Nije mi rekla ni da dođem po broj za tri dana, niti da se javim ako ne stigne kartica. Oko obrade mog slučaja se zadržala možda pet minuta.
U zaglavlju potvrde da sam podneo zahtev za SSN piše:
RECEIPT FOR APPLICATION OF A SOCIAL SECURITY NUMBER
Na toj potvrdi je navedeno moje ime i prezime i nova adresa koju sam dao na aerodromu i koju sam naveo u zahtevu za SSN.
Evo sad je već petak (18.05.2018.), skoro sve vreme sam u stanu, na toj adresi koju sam im dao, SSN kartica još uvek nije stigla.
15.06.2017. Poslat DS-260
20.09.2017. Obavešten putem email poruke da je zakazan intervju
20.11.2017. Obavljen lekarski pregled (9:00h do 13:30h).
22.11.2017. Obavljen intervju (8:30h - 10:00h)
24.11.2017. Viza u pasošu 
30.11.2017. Stigao pasoš sa vizom u DHL servisni centar
00.05.2018. Activation trip (ulaz, možda izlaz i gotovo)
|