Realno, nema još uvek razloga za paniku i neki veliki pesimizam, ali DV2018 poziva na oprez. U ovom trenutku niko ne zna, a i ne može da zna šta će se desiti. Ceo ovaj proces je jednačina sa mnogo nepoznatih, a trenutno mi malo podataka znamo. Znamo da je broj izvučenih manji nego prošle godine, a znamo i da je najveći case ima broj oko 31000, ako sam dobro pročitao, iz čega se može zaključiti da je gustina slična kao prošle godine. Ono što ne znamo je, koliki je tj. koliki će biti response rate, koliki je derivative rate i to su u principu dve stvari koje najviše utiču na finalni broj. Par procenata gore ili dole, može dosta stvari da promeni.
U januaru bi trebalo da budu dostupni podaci sa CEAC sajta i tada će sve biti dosta jasnije, ali opet DV2018 je primer da i iskusni prognozeri i ljudi koji godinama prate ceo ovaj proces, kao BritSimon, mogu da pogreše i to da baš pogreše. Npr. taj BritSimon je do marta/aprila pisao da su brojevi do 33000 bezbedni, a znamo svi kako se sve na kraju završilo.
Opet da ponovim, ne pravite velike planove da se posle ne biste razočarali. Ja vam svima najiskrenije želim da stignete na red, jer znam kakav je osećaj kada se ne stigne i to ne bih poželeo ni najvećem neprijatelju.
|