View Single Post
Staro 19.08.2018, 16:49
misternice's Avatar
misternice misternice je offline
Stari vuk

Datum prijave: 18.05.2017
US lokacija: New York, NY
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik damagon Prikaz poruke
Mislim da je bilo odavno u ovoj temi, ali ako nije problem da neko ponovo pojasni razliku izmedju secured/unsecured card, i posle koliko vremena mozemo aplicirati za credit card
Ja za sada recimo imam secured card. To znaci da sam morao da polozim odredjeni depozit kada sam dobio karticu. Visina tog depozita odredjuje limit koji imam na kartici. U mojoj banci (Wells Fargo) minimum je 300$, ja sam stavio 500$ i toliki mi je i limit. Sa tom karticom oni prate tvoje "ponasanje" - da li otplacujes na vreme, koliko se zaduzujes (preporuka je nesto minimalno, oko 15-20% od limita) i zapravo ona vise sluzi da se premosti period dok se ne dobija prava kreditna kartica. U vecini slucajeva, ako je sve "uredno", to se desava kroz 5-6 meseci na taj nacin da vam banka ponudi "pravu" kreditnu i tad se samo status kartice promeni i ona vise nije secured vec regularna kreditna (sve ostaje isto, i broj racuna i broj kartice i sama kartica). Depozit se vraca na racun sa kog je prenet u roku od mesec dana od promene statusa kartice.
Druga, mnogo vaznija stvar za izgradnju credit scora (pricam iz sopstvenog iskustva) jeste da vas neko autorizuje na sopstvenu kreditnu karticu (po mogucstvu sa sto duzom istorijom tj. da tu karticu koristi vec godinama). Mene je tako prijatelj ovlastio na svoju karticu, odnosno uradio nesto sto se zove authorization (razlikuje se od joint account - to je mozda sto je neko gore pominjao pa je cekao 45 dana i nista).
Elem, ja sam u roku od 7-8 dana na Credit Karmi imao score skoro 800. Dakle radi
Sto se tice same.kartice koja je stigla na moje ime a kao rezultat autorizacije, odmah sam je dao tom prijatelju tako da je on povremeno koristi uporedo sa svojom karticom, sto mislim da nije neophodno i ne utice na sam score.
Ne znam da li utice na c.score ako neko ukine tu autorizaciju ali preporucujem uporedo sa tim da se uzme i secured pa cete posle nekoliko meseci vec imati svoju karticu i na dalje vas score zavisi samo od vas samih.
Mala napomena - credit score vrlo varira. Cim se otvori nova kreditna on pada, ali vrlo brzo se i to vraca u normalu tako da ne brinete.
Reply With Quote