View Single Post
Staro 05.09.2018, 00:06
milan.b milan.b je offline
Drug član

Datum prijave: 05.08.2014
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Milane, veruj mi mogu i ja da ih poredim, bila sam na platnom spisku obe drzave. Ne mozemo porediti nasih najpametnijih 5 % sa ovdasnjih 40 %. Ipak njihovi top univerziteti imaju sredstava, opreme i biblioteka o kojima mi mozemo da mastamo u nasoj zemlji. Ima i ovde magnet skola koje su izvrsne, a i kod nas ima skola koje su totalni krs. Sve zavisi u kom ste okruzenju odrasli kod nas i kom se krecete ovde.

Kao neko ko je drzao privatne casove pre nego sto je postao stalni zaposleni u obrazovnom sistemu mogu samo da iskomentarisem da privatne casove i kod nas a i ovde (ovde zovu to "tutoring") obicno uzimaju lenji a i imucni jer nema svako pare za to. Vredna i pametna deca u oba sistema uce sama, ne trebaju ima dodatni casovi, otvore knjigu i navale.

Najveca razlika u obrazovnim sistemima na fakultetskom nivou je da su samo neki predmeti ovde obavezni i da ima vise izbornih predmeta. Imas vise opcija koga da uzmes za profesora. Kod nas, bar u moje vreme, daju ti spisak i ti ides redom pa polazes ispite, obicno imajuci samo jednu opciju sto se tice izbora profesora.

Nase knjige u Srbiji su knjizice u poredjenju sa ovdasnjim koje znaju da imaju i po hiljadu strana (naravno sve zavisi o struci). Samo sto nasu moras da nabiflas od korice do korice i da imas osecaj da svaki predmet moras da predajes. Ovde se obicno podstice razmisljanje "out of the box", ili "starting from a scratch", ceni se kreativnost i inovatnivno razmisljanje. Kod nas, nasuprot, najvise se fokusira na plan i strukturu, ide se redom. Dosta matematike i teorije, malo prakse i primene. Ali opet, sve u zavisnosti koja je struka u pitanju.
Ovo je odgovor moje supruge:
Ja sam tek dotakla osnovnu školu. Posle ću pisati o srednjoj i fakultetu. Imam studente iz Magnet škola, odlično mogu da ih uporedim sa srpskim školama. Tačno je, knjiga ima 1000 strana, ali se obradjuje svaka deseta. Ovde NIGDE nisam videla da se inovativnost ceni, niti smeš ikom da pokažeš da umeš da misliš svojiom glavom, skratiće je neko. Nigde nisam videla kreativne ljude. Mogu da pričam o profesorima sa DePaula i par nabiflanih fakulteta. Nisu ni u podedjenju sa našima. O sportskim stipendijama ću tek da pišem, ne mogu sve da stignem sada. Svako ima svoje mišljenje, ali ne treba dezavuisati ljude. Neka dodju i uvere se! Samo neka prvo pročitaju šta imam da kažem, pa ne mora odmah ne da se kaže, neka se malo razmisli prvo!
Reply With Quote