View Single Post
Staro 06.09.2018, 00:01
milan.b milan.b je offline
Drug član

Datum prijave: 05.08.2014
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Milane, veruj mi mogu i ja da ih poredim, bila sam na platnom spisku obe drzave. Ne mozemo porediti nasih najpametnijih 5 % sa ovdasnjih 40 %. Ipak njihovi top univerziteti imaju sredstava, opreme i biblioteka o kojima mi mozemo da mastamo u nasoj zemlji. Ima i ovde magnet skola koje su izvrsne, a i kod nas ima skola koje su totalni krs. Sve zavisi u kom ste okruzenju odrasli kod nas i kom se krecete ovde.

Kao neko ko je drzao privatne casove pre nego sto je postao stalni zaposleni u obrazovnom sistemu mogu samo da iskomentarisem da privatne casove i kod nas a i ovde (ovde zovu to "tutoring") obicno uzimaju lenji a i imucni jer nema svako pare za to. Vredna i pametna deca u oba sistema uce sama, ne trebaju ima dodatni casovi, otvore knjigu i navale.

Najveca razlika u obrazovnim sistemima na fakultetskom nivou je da su samo neki predmeti ovde obavezni i da ima vise izbornih predmeta. Imas vise opcija koga da uzmes za profesora. Kod nas, bar u moje vreme, daju ti spisak i ti ides redom pa polazes ispite, obicno imajuci samo jednu opciju sto se tice izbora profesora.

Nase knjige u Srbiji su knjizice u poredjenju sa ovdasnjim koje znaju da imaju i po hiljadu strana (naravno sve zavisi o struci). Samo sto nasu moras da nabiflas od korice do korice i da imas osecaj da svaki predmet moras da predajes. Ovde se obicno podstice razmisljanje "out of the box", ili "starting from a scratch", ceni se kreativnost i inovatnivno razmisljanje. Kod nas, nasuprot, najvise se fokusira na plan i strukturu, ide se redom. Dosta matematike i teorije, malo prakse i primene. Ali opet, sve u zavisnosti koja je struka u pitanju.

Naravno da pametnoj deci ne trebaju tutori, ali njih je malo u oba sistema.
Moja supruga ima studenate/djake koji umesto A hoće da imaju A+.
Naravno da njihovi top fakulteti imaju opremu i sretstva kada koštaju kao svetog Petra kajgana, pa mogu da priušte šta god im treba i obezbede uslove za šta god hoće. Oni te pare skupljaju ne decenijama već sada vekovima jer su pojedini stari više od 200 godina.

Last edited by milan.b; 06.09.2018 at 00:11.
Reply With Quote