View Single Post
Staro 07.09.2018, 00:10
milan.b milan.b je offline
Drug član

Datum prijave: 05.08.2014
Nepromenjeno

Niko ovde nije napao celo američko školstvo. Problem su osnovne i srednje škole. Pa čak i te škole koje imaju "gifted programa" nisu baš naj naj, ali su bolje od onih koje to nemaju. Znamo jer je naša kćerka išla u jednu takvu školu sa "gifted programa".

Iako je išla u kindrgarden na MAP testu iz matematike na kraju godine je imala skor koja treba da imaju deca koja na početrku trećeg razreda, a iz engleskog jesika kao da je na početku prvog razreda. Znači ispred svoje generacije u oba slučaja.

Jako bitna napomena je da je to dete u Ameriku došlo iz Srbije pre 14 meseci sa osnovnim znanjem engleskog jezika, a matematiku smo sa njom radili kod kuće i da je nije naučila u toj školi.

Međutim, nisu hteli da je prebace u "gifted programa". Ta škola je inače imala ocenu 9, a ja sam kao lud tražio stan baš u tom kraju kako bi moje dete dobilo dobro obrazovanje. Grdno sam se prevario.

Takođe, znamo da su škole u predgrađima bolje od ovijh u Čikagu, ali i tu ima razlike.

Ono što ja znam iz razgovora sa prijateljima i našim ljudima ovde je da bi svi svoju decu poslali u Srbiju na školovanje od osnovne škole do fakulteta, samo da je Amerika bliža. Nažalost nije i primorani su da decu školuju ovde u Americi.

Što se tiče master i doktorskih studija tu su daleko ispred nas.
Reply With Quote