View Single Post
Staro 25.09.2018, 12:09
SoonInUS SoonInUS je offline
Član

Datum prijave: 22.09.2018
YU lokacija: Oslo, Norveska inace iz Zemuna
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Promenada Prikaz poruke
Iskreno San Dijego je dosta losiji odnos zarada-troskovi zivota. Kada bih morao da biram ako sam IT isao bih u Silicon Valley. U San Dijegu ima par ozbiljnih IT firmi ali nista specijalno. Inace po meni San Dijego je lepse mesto za zivot samo nasuprot onoga sto misle u Silicijumskoj dolini je ipak bolja klima. Pogotovo taj South Bay. Generalno u Kaliforniji je super klima svuda osim mozda San Franciscka i Fresno-a.

Recesija ako krene a hoce bez obzira sta ljudi misle standard je tada losiji nego u Srbiji. Znacajno losiji. Jer imas troskove fiksne mesecne a nemas primanja pa je onda samo pitanje koliko dugo mozes da izdrzis da ides u minus. Naravno neki dok ne vide ne veruju

Ako neko ima IT znanje a ne moze da priusti Silicon Valley. (nema u kesu ozbiljnu sumu novca) Ja bih preporucio Reno, NV. IT firme se tamo sada masovno otvaraju a nema "State Income Tax". (Citaj porez je dosta nizi). Dosta je povoljniji za zivot jer su rente 3-4 puta nize.

Kalifornija je inace super. Ima dosta nasih ljudi i slicno. Ima jako uspesnih ljudi ali nemojte se zavaravati jer svi ti "uspesni" imaju neku pozadinu. Na primer covek je prodao firmu Godadiju jos dok je ziveo u Srbiji i preselio se u Palo Alto ali on je dosao sa 5 mil USD na racunu i verovali ili ne ima gomila slicnih primera. Ima i situacija gde i muz i zena rade vrlo strucne IT poslove pa da kazes da su i oni relativno ok ali bez kesa na debitnom racunu je jako tesko. Mnogo njih zapravo bez iz Kalifornije jer im strucnost nije na tom nivou.

Imajte na umu da je taj broj "uspesnih" zapravo jako mali procenat od ukupne populacije iz Srbije. Vecina njih cak i ako imaju jednog IT-jevca u porodici je nedovoljno tj nista specijalno. Prosecan lifestyle. Nista posebno ali bukvalno. Da kazem sklapaju kraj sa krajem.

Ima jedan decko koji je u Srbiji radio za 2,500 eura neto i sad ima 400,000 bruto. Njegov zivotni stil sa 2,5000 eura u Srbiji je slican sadasnjem i nista znacajno se tu nece promeniti. Sve je to kako kome odgovara. Dosta nasih se vraca iz Kalifornije jer im u Srbiji vise odgovara. Najvise tipa ako neko ima dvoje dece jer su vrtici strasno skupi. $1,800 po detetu dok je to u Srbiji 30 puta nize.
Takodje nekretnina je ozbiljan udarac pa je i to u Srbiji 10 puta nize.

U sustini sve je isto samo je skala drugacija.

Finansijske prednosti gotovo da nema
ali zato ima drugih prednosti a to su:

Kupovina online
Kupovina u prodavnicama
Klima (ovo je verovatno najveca prednost)
Pristup najnovijim gedzetima
Lako uzimanje kredita (kamate su slicne ali se lakse dobija kredit).
Veliko trziste pa ako otvorite nesto svoje bice lakse da prodate

Najveci problem je zapravo sledeca recesija koja samo sto nije pocela. Kada se to desi bice masovnog otpustanja a fiksni troskovi. Onda je samo pitanje ko ima koliko na debitnom racunu da izdrzi da placa troskove a da nema posao. Prosla recesija kada je bila pola Silicon Valley je nestalo. Bice zanimljivo to videti a u periodu 2019-2021 ocekujem krizu.
Bio sam samo u San Dijegu i LAu i prvi mi se vise svidja . Nisam programer (iako bi neki rekli da jesam), ali sa ponudjenom platom sam zadovoljan za OK zivot tamo.
Ono sto je meni prednost tamo, pored lepe klime, je to da mogu da za par godina pokrenem svoju firmu i veliko je trziste odmah u startu.

@Promenada Prilicno si siguran da ce biti krize! Signali koji se salju u vezi toga su uglavnom pomesani kao i uostalom uvek, ali posto si toliko siguran sta mislis da ce prouzrokovati recesiju ovaj put? (sem sto se istorijski desavalo da bude recesija u slicnom periodu, sto ne mora nista da znaci). Pratim i finansije, doduse nesto slabije u poslednje vreme, ali ako to sto tvrdis ima smisla mogu se fino zaraditi pare na tome pa da znamo u sta da ulazemo.
Reply With Quote