Da ne odemo previse off topic, necu odgovarati na Saletov novi komentar, iako sam ubedjen da nije u pravu sa svojim "svi me prate, svi me gledaju". Izgleda da je subjektivno ko kako shvata ceo ovaj proces. Ne bih nista odgovorio ni prvi put da nisam osetio odgovornost da ljudima olaksam dane pred intervju, a ako sam Saleta povredio bilo kako, izvinjavam se ovim putem.
Moram samo da kazem da se ne bih slozio sa tim da na blogu ne mogu da se nadju korisne informacije. Ima tu i tamo netacnih podataka, ali mi smo blog koristili kao jedini izvor informacija (pored uputstava iz KCC i ambasade) i zaista nam je mnogo pomogao. Hvala Meeloshu. Ako bude napravio forum bicu i tu sigurno aktivan da pomognem u istinitom informisanju.
...ostao sam duzan nasa iskustva sa dokumentima i oko intervjua.
6. DOKUMENTA. Ponesite tacno ona dokumenta koja vam pisu u pismu iz KCC-a i tu nema greske. Jedna napomena za slike. Kad smo bili u ambasadi da dostavimo vencani list, sluzbenik nam je rekao da ili donesemo jos jednu istu sliku koja je poslata u KCC zajedno sa obrascima ili druge dve iste slike. Sad ne znam da li to bas mora tako, ali nije vam tesko jos jednom da se slikate i donesete dve nove slike.
Jelena (nosilac) je ponela sledeca dokumenta:
- Pozivno pismo iz Kentakija, iz druge koverte, gde pise kad je zakazan razgovor u ambasadi
- Pasos
- Dve slike
- Izvod iz maticne knjige rodjenih (kopija, original na uvid) prevod
- Potvrda iz suda (original) prevod (neki kazu da ne treba, ali nama su uzeli)
- Potvrda iz SUP-a (original) prevod
- Diploma o zavrsenoj srednjoj skoli (kopija, original na uvid) prevod (Jelena je ponela i diplomu sa vise skole, pa su joj nju uzeli, a iz srednje vratili)
- Lekarski pregled zapecacen u koverti
- Snimak pluca (uglavnom ne traze na uvid, ali moze da se desi)
- Vencani list (kopija, original na uvid) prevod (naravno ovo samo za ozenjene/udate)
Ja sam spremio sledece dokumente:
- Pasos
- Dve slike
- Izvod iz maticne knjige rodjenih (kopija, original na uvid) prevod
- Potvrda iz suda (original) prevod (neki kazu da ne treba, ali nama su uzeli)
- Potvrda iz SUP-a (original) prevod
- Lekarski pregled zapecacen u koverti
- Snimak pluca (uglavnom ne traze na uvid, ali moze da se desi)
- Potvrda iz vojnog odseka prevod (ovo mi nisu uzeli, iako ljudi kazu da ne treba ja sam je poneo za svaki slucaj, jer pise u onom prvom pismu da treba da se ponese "military records")
- Popunjen DS230 obrazac posto sam naknadno ukljucen u proces.
Kao dokaz o finansijkoj podrsci poneli smo:
- Garanciju prijatelja iz USA (I-134)
- Dokument iz banke na kom pise da Jelena ima 10.000 evra na deviznom racunu (ovaj novac je na tom racunu bio samo jedan dan)
Za finansijsku podrsku stvarno ne mogu da kazem sta je dovoljno ili potrebno da imate da biste prosli. Ivana (koja je vec pisala na ovom blogu) nosila je email od prijatelja i dokaz o 10.000 evra na racunu i prosla je. Mozda je i samo email dovoljan. Mozda i nista nije potrebno, ako imate plan kako da se snadjete za pocetak tamo. Uglavnom, ako imate od koga da pozajmite, stavite neke pare na devizni racun samo da biste uzeli tu potvrdu i neka vam neko odande posalje mail da ce vas primiti u stan dok se ne snadjete. Inace Banca Intesa izdaje potvrdu na engleskom jeziku koju ne morate prevoditi. Za tu potvrdu neophodno je da pare budu bar 24h na racunu.
Ako imate isti slucaj kao i mi (uzeli smo se u medjuvremenu) ponesite slike sa svadbe i neke stare slike kao dokaz o vezi.
To je to za dokumenta...nadam se da nisam nesto izostavio.
7. INTERVJU. Dosli smo ispred ambasade nekih 15-ak minuta ranije (u 8.30 smo imali zakazano). Oko 8.30 pocelo je prozivanje sa spiska za turisticke i druge neimigracione vize, nama je rekao da se pomerimo malo sa strane. Oko 8.45 nas je prozvao (taj dan je bio jos jedan momak dobitnik DV lutrije). Usli smo u ambasadu, ostavili mobilne, sisli u cekaonicu. Prvi put smo prozvani oko 9h da odemo do saltera koji je kao mala sobica. Otisli smo kod sluzbenika koji je nase, vec lepo slozene papire, slozio onako kako njemu odgovara, pitao nas neka pitanja onako neformalno tipa cime cemo se baviti tamo, jel smo bili nekad u americi i slicno...skroz opusteno i pricali smo sve na srpskom. Ako zapocnete pricu na srpskom niko vas nece terati da pricate engleski. Jednu rec nismo engleskog progovorili. Taj prvi razgovor je trajao 5-10 minuta. Rekao nam je da necemo imati pauzu pre razgovora sa konzulom i da cemo sacekati u cekaonici. Sledece prozivanje je bilo placanje, nesto posle 10 sati. Jelena je otisla sama do saltera 5 i obavila to. Ukupno $1550 dolara za nas dvoje. Tu su joj rekli da ce ubrzo biti razgovor sa konzulom. Na razgovor sa konzulom smo prozvani oko 11h. Zena/devojka konzul je bila jako prijatna, nije nas previse pitala, opet slicne stvari, kod koga idemo, ko je taj sto smo ga naveli u obrascu, sta planiramo da radimo, jesmo bili u americi i na svaki nas odgovor je odgovarala "odlicno" na simpatcno srpskom jeziku. Zakleli smo se da je sve istina sto smo pisali i pricali, zatim potpisali obrasce i to je bilo to. Rekla nam je da dodjemo sutradan u 15 po pasose sa vizama i da ne moramo oboje da dolazimo. Jelena je sama otisla po to posto sam ja imao posla u to vreme. Sve u svemu jedno skroz prijatno iskustvo u prvom kontaktu sa Amerikancima i ljudi u ambasadi (posebno devojke) su mnogo simpaticni kad govore srpski, videcete o cemu pricam kad odete tamo.
Sad dolazi tezi deo ceo price, a to je snalazenje u USA, gde planiramo da idemo u februaru ili martu 2008. Posto sam ja bio skroz opusten oko svega pred intervju, Jelena me je jednom pitala kako nemam tremu da li cemo dobiti vize ili ne. Ja sam joj rekao da ne znam od cega treba vise da se plasim, da li da ne dobijemo ili dobijemo. Ako ne dobijemo ruse nam se snovi koje sanjamo zajedno nekoliko meseci da ne kazem godina, a ako dobijemo okrecemo svoje zivote naopako. Videcemo kako ce sve ispasti...
|