Citat:
Prvobitno poslao korisnik neus
Pozdrav svima na temi, narocito vuxanne koja je zaista podijelila ovdje mnogo sjajnih savjeta.
Imao bih par pitanja vezano za samu proceduru. Prije toga kratak uvod.
Bavim se IT-em, profesionalnog iskustva vec nekih 5 godina. Krenuo sam u cijelu pricu sa upisom na Master's, oslanjajuci se na funding rodbine koju imam u SAD-u, a koja se u zadnjem trenutku samo predomislila, tako da sam ostao nazalost bez toga. U svom tom prethodnom periodu sam odradio sve potrebno vezano za aplikaciju - polozio GRE sa ocjenom 319 (Q: 159, V: 157, A:3) i TOEFL sa ocjenom 106 (R: 27, L: 28, S: 24, W: 27), te odradio onu nostrifkaciju diplome sa WES agencijom koja se preporucuje od strane fakulteta, a na osnovu koje mi je undegraduate GPA za 4 zavrsene godine u Crnoj Gori: 3.8/4. S obzirom da sam sve to odradio, sad mi je iskreno malo bzv da odustanem od citave to price.
Sada, kapiram da su ovo prilicno korektni rezultati, da bih mogao uhvatiti neki RA i TA, ali me zanima sada, s obzirom da je ovo vec kraj februara - da li sam zakasnio za to, za ovu godinu? Ono sto sam mogao vidjeti po fakultetima, vecini je deadline za fall term za PHD studije decembar prethodne godine.
Ovo pitam iz razloga sto me zanima, da li vrijedi uopste pokusavati ove godine ili cekati narendu godinu ili eventualno spring term 2020 ako fakultet vrsi prijem za tada. Najveci problem mi je cimati ljude za preporuke, pa ako mislite da nema bas smisla sada to pokusavati, bolje mi je da onda to ostavim za narednu godinu, da ne bih cimao ljude bzv ako su mi vec sanse u ovom trenutku male za takvo nesto.
Ima li neke preporuke?
Inace sam drzavljanin CG i posjedujem jedino turisticku vizu.
|
Ja imam nekog iskustva oko prijavljivanja na PhD ali pre toga bih te pitao posto nisam siguran da li sam dobro razumeo, da li se prijvaljujes na master ili PhD? Pretpostavljam da ides na PhD ali da proverim.
Sto se tice deadline-a za prijavu na PhD za jesenji semestar 2019, on je uglavnom do decembra prethodne godine (2018), mozda neki fakulteti imaju nesto kasniji deadline ali ne verujem. Redje se graduate studenti primaju na letnji semestar ali mogao bi da potrazis. Mislim da je najrealnija opcija da sacekas za upis na jesenji semestar 2020, tj. da se prijavis do decembra 2019.
Inace sto se pre prijavis, to bolje. Vec sada mozes da nadjes programe koji ti se dopadaju i da apliciras. Moj savet ti je da prvo posaljes mail profesoru koji bi ti bio P.I. (primary investigator, mentor za PhD) i da vidis da li bi on bio zainteresovan da te primi. Pre toga obavezno pogledaj koja mu je oblast istrazivanja, procitaj nesto od clanaka sto je izbacio i to pomeni u mail-u, da bi prof. video da si zainteresovan i motivisan. Takodje kada biras P.I.-a obrati paznju koliko clanaka izbacuje godisnje, da li ima i od koga odobrene grantove (fond za istrazivanje) i kolika mu laboratorija (koliko ima PhD-ova, postdoc-ova i tako to). Uglavnom mozes da vidis sve to na sajtu laboratorije koja moze ali i ne mora da bude na sajtu fakulteta (mozes uvek da guglas nesto tipa Smits lab at Washington University npr. ). Poenta ovoga je da ako ima dovoljno sredstava moze da te primi kao Research Assistant i mozete da se dogovorite oko plate. Ako ne, onda moze da te primi kao studenta a da radis za univerzitet kao Teaching Assistant (najcesce) i tu je lova nesto manja ali dovoljna za prezivljavanje.
Rezultati su ti sasvim dobri i sa GRE i sa TOEFLa tako da to nije problem. Mislim da ti daju 4 prijave na razlicite programe bez doplate tako da bih ti savetovao da nadjes 4 programa i kontaktiras profesore i sve po redu, kako bi bio siguran da ces negde upasti. To jeste skuplja varijanta ali je sigurnija (placas 4 prijave na graduate studies).
Sto se preporuka tice, moras da iscimas profesore ali to ostavi kada budes nasao 4 programa kako bi oni mogli da proslede istu preporuku odjednom da ih ne bi ganjao 4 puta i komplikovao stvari.
Ja sam se prijavljivao na PhD iz biologije i ovo su mahom moja iskustva iz te oblasti. Mozda se proces nesto razlikuje za IT mada ne verujem. Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj.